More

  Забележани огнени црви во Јадранот: Не напаѓаат луѓе, но боцкаат при случаен контакт

  spot_img

  Од аквариумот Пула соопштија дека, како и секоја година, на морското дно на островот Мљет снимиле појава на огнен црви (Hermodice carunculata), роден вид на Јадранот.

  Поради затоплувањето на морето предизвикано од климатските промени, појавата на огнениот црв станува се поприсутна во неговиот северен дел (неодамнешно откритие на островот Крк).

  Припаѓа на класата Polychaeta, која има влакна како боцки од кактус кои продираат во кожата, предизвикувајќи иритација на кожата и болно чувство на печење поради ослободување на невротоксин (палитокин).

  Важно е да се нагласи дека не ги напаѓа луѓето, туку убодите се предизвикани од ненамерен или намерен човечки допир, додаваат од аквариумот Пула.

  Палитоксинот е еден од најмоќните природни отрови познати и е изведен од различни видови морски организми, вклучувајќи ги коралите од родот Palythoa и Zoanthus (ред Zoantharia), кои можете да ги видите во нашиот аквариум.

  Огнените црви се чистачи и предатори кои се хранат со голем број различни живи или мртви видови, вклучително и коралите. Евидентирано е и дека се храни со риби уловени во рибарски мрежи, што предизвикува економска штета на риболовниот сектор.

  Телото му е кафеаво-црвено и бело, долго 15-30 см, а може да порасне и до 70 см. Активен е ноќе, додека дење најчесто се крие. Живее на карпести предели длабоки до 20 m, а во потопли мориња длабоки до 300 m.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img