More

  Шпанскиот парламент гласаше против признавањето на независноста на Косово

  spot_img

  Пратениците на Долниот дом на шпанскиот парламент гласаа против признавањето на самопрогласената независност на Косово.

  Против оваа иницијатива гласаа 293 пратеници, за неа се изјаснија 25, а воздржани 27 пратеници, пишува РТС.

  Иницијативата за признавање ја покрена пратеничката група на каталонската партија Јунтс, а беше поддржана од баскиските партии.

  За време на дебатата, која се одржа во вторникот, пратениците на Народната партија (ПП), партијата Вокс и Социјалистичката партија на Галиција се изјаснија против иницијативата. Против гласаа и членовите на владејачката Социјалистичка партија.

  Шпанија е една од петте земји од Европската унија кои сè уште не ја признале независноста на Косово.

  Се смета дека главната причина за непризнавањето е поврзана со односот на Шпанија кон аспирациите на нејзиниот североисточен регион, Каталонија, да стане независен.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img