More

  Врховен командант на силите на НАТО за Европа: Ја следиме ситуацијата во БиХ и Косово, испраќаме повеќе персонал и тешка опрема

  spot_img

  Врховниот командант на силите на НАТО во Европа (SACEUR) и командантот на Европската команда на вооружените сили на САД (USEUCOM), генерал Кристофер Каволи, на сослушувањето пред американскиот Конгрес изјавија дека ситуацијата во Босна и Херцеговина и Косово е е внимателно следен и најави испраќање дополнителни сили и „тешка опрема“ во областа на Западен Балкан со цел да се одговори на можни инциденти.

  „НАТО не е сојуз со еден проблем, ние не сме земја со еден проблем, затоа е важно да се признае дека во Европа се случуваат други работи кои не се добри за националните интереси на САД“, рече тој.

  Тој подвлече дека овие настани се поврзани и со војната во Украина.

  „Направивме целосна ревизија на оперативниот план специјално за КФОР. Така испадна дека ни треба не само повеќе моќ, туку и посилна моќ. Во моментов сме во процес на набавка, нациите беа доста дарежливи, но ќе испратиме тешка опрема на терен и повеќе луѓе. Втората работа е да се одврзе односот меѓу резервниот состав и мисијата ЕУ АЛТЕА во Босна и Херцеговина и мисијата КФОР, бидејќи тоа беше економија што не можеме повеќе да си дозволиме да ја делиме стратешката резерва таму“, рече тој.

  Посебно изрази благодарност до Франција по ова прашање, наведувајќи дека таа е особено дарежлива.

  „Верувам дека сега сме во добра позиција, но секогаш е потребно внимателно да се следи ситуацијата. Започнавме најмалку две фокусирани мисии за да го зголемиме собирањето информации за подобро да разбереме што се случува во двете земји“, додаде Чаволи.Во својот извештај до Комитетот за вооружени сили на американскиот Сенат на 10 април, Каволи изјави дека ситуацијата во Западен Балкан станала понапната во изминатата година.

  „Преговорите за решавање на внатрешните политички и општествени прашања не напредуваа. Малигното влијание на Русија во поттикнувањето на тензиите придонесува за оваа регионална нестабилност“, рече тој.

  „Насилството се влоши – и спонтано и она што се поттикнува надвор од земјата“, рече тој и подвлече дека нападите врз косовската полиција и акумулацијата на српските војници на границата на северот на Косово претставуваат „најголема закана за меѓудржавна насилството од крајот на војната во 1999 година и илустрираше загрижувачко ниво на нестабилност во регионот“.

  Како одговор на ескалацијата на тензиите, НАТО испрати војници од Обединетото Кралство (Велика Британија) и Романија за да ја засилат својата мировна мисија на Косово. Кавали додаде дека, дополнително, алијансата „го преиспитува својот став на силите во мировната мисија во Косово за да одговори на новата закана средина“.

  „Етничките тензии во Босна и Херцеговина исто така имаат потенцијал да ескалираат и да го дестабилизираат регионот на Западен Балкан. Активностите на Русија за поттикнување тензии меѓу етничките Бошњаци, Срби и Хрвати имаат за цел да ја ослабат земјата и да го спречат продлабочувањето на врските со ЕУ и НАТО. Етнонационалистичката политика ја спречува Босна и Херцеговина да ги усвои толку потребните политички, правни и економски реформи кои ќе ја подобрат нејзината евроатланска интеграција“, рече тој.

  Тој посочи дека ентитетот на БиХ, Република Српска, „има тенденција да ги ослабне државните власти и да ги ослабне односите со ЕУ и НАТО, а во исто време одржува блиски врски со Русија“.

  Тој ги спомна и „активните операции на руското влијание во Северна Македонија, Црна Гора и другите земји од Западен Балкан“ и посочи дека тие „продолжуваат да претставуваат предизвици за единството на алијансата, како и за општата стабилност во регионот“.

  „Наративите објавени од Русија поттикнуваат меѓуетнички тензии и ја деградираат поддршката за владеењето на правото и демократијата воопшто“, рече тој.

  Тој додаде дека Русија можеби не е сама во ова: „Улогата на Србија во овие операции на влијание останува сомнителна“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img