More

  Возачи, знаете ли за германското правило „од О до О“?

  spot_img

  Велигден е веднаш зад аголот, а со него, за многу возачи, преминот од зимски на летни гуми. Така барем вели познатото германско правило „од О до О“.

  Правилото „О до О“ значи „Велигден до октомври“ или „Остерн бис октомври“ и на возачите им дава груба индикација кога е време за промена на гумите, пишува магазинот „Феникс“.

  Сепак, многу луѓе го знаат и правилото од седум степени. Но, постојат добри причини да не се сфати добро познатото правило премногу буквално.

  Кога треба да се менуваат гумите?
  Сообраќаен клуб Авто клуб Европа е.В. (ACE) советува да не го сфаќате правилото „О-О“ премногу сериозно. Затоа што за разлика од октомври, Велигден секоја година паѓа на различен датум – оваа година, на пример, многу порано од следната. А студено време се очекува до април.

  Клубот затоа препорачува да се префрлат на летни гуми само кога температурите се стабилни во позитива. Тоа ќе биде најдоцна во мај. Сепак, не треба да чекате премногу долго за да ги смените гумите. Иако не е неопходно да имате летни гуми, зимските гуми побрзо се трошат на високи температури.

  Зимските гуми обезбедуваат и помала безбедност во сообраќајот во потоплите месеци, доколку температурата се зголеми, ефектот на сопирање на зимските гуми се намалува. Покрај тоа, управувањето станува помалку прецизно, а стисокот на патот станува полош.

  Сепак, треба да се подготвите за менување гуми сега, препорачува ACE. Треба да ги проверите користените летни гуми за оштетување. Гумите постари од шест години треба да бидат проверени од стручно лице. Ако ви требаат нови гуми, треба да ги купите рано, особено ако има посебни барања, како што се гуми со големо оптоварување кои се особено погодни за електрични автомобили.

  Правилото од седум степени
  Tüv Thüringen исто така истакнува дека правилото „О до О“ е само грубо упатство – истото важи и за правилото за седум степени, според кое треба да се префрлите на летни пневматици кога температурата е над седум степени.

  Дури и тогаш, може да се појават непредвидени временски услови кои бараат промена на гумата. Климатските промени предизвикуваат и чести промени помеѓу потоплите и постудените периоди, како и подолги периоди на екстремни временски услови.

  Затоа, Tüv Thüringen препорачува да внимавате на долгорочниот временски тренд и да не се придржувате строго до конкретни датуми на промена или температурни ознаки.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img