More

  Volvo и Stelantis ја напуштаат ACEA поради преминот кон електрични возила

  spot_img

  ECDC и EMA препорачуваат втор засилувач против ковид-19 за една група луѓе
  Волво во петокот објави дека ја напушта Асоцијацијата на европски производители на автомобили (ACEA) до крајот на оваа година поради несогласувањата околу нејзината стратегија да се префрли на производство на автомобили кои не ја загадуваат животната средина. Компанијата Stelantis минатиот месец најави дека и таа ќе се повлече од оваа организација, пренесува новинската агенција Ројтерс.

  Волво, шведската автомобилска компанија во сопственост на кинескиот конгломерат Geely, вети дека ќе премине на целосно производство на електрични автомобили до 2030 година, што е многу побрзо отколку што предложи Европската унија. Имено, ЕУ сака да воведе забрана за бензинот до 2035 година.

  Иако Volvo предложи индустријата побрзо да се движи кон електричните автомобили, Парламентот на ЕУ во јуни оваа година гласаше за поместување на рокот до 2035 година. Од друга страна, ACEA, на чело со директорот на BMW, Оливер Зипс, објави дека е прерано да се усвојат регулативи кои би важел за периодот по тековната деценија и дека во 2030 година треба да се направи нова анализа на овој план.

  Volvo потоа објави дека компанијата заклучила дека нивната стратегија и амбиции за одржлив развој не се совпаѓаат со ставот претставен од ACEA и нивниот сегашен начин на работа и затоа веруваат дека е подобро секој да тргне по својот пат засега. Компанијата исто така додаде дека се што прави автомобилскиот сектор во наредниот период ќе има голема улога во тоа дали светот има шанса да се справи со климатските промени или не.

  Оваа вест доаѓа помалку од еден месец откако еден од најголемите производители на автомобили во светот, Stelantis, кој е во сопственост на американски, италијански и француски капитал и со седиште во Амстердам, објави дека ќе ја напушти ACEA до крајот на 2022 година. на новиот пристап на компанијата кон, како што вели, посветеноста на решавање на проблемите и предизвиците на транспортот во иднина, вклучително и промена на традиционалните активности за лобирање.

  Здружението на европски производители на автомобили, познато по францускиот акроним ACEA, е главната лоби група на автомобилската индустрија од нејзиното создавање во 1991 година, кога се собраа 16 големи европски производители на автомобили, камиони, комбиња и автобуси.

  Според Ројтерс, Stellantis е четвртиот најголем производител на автомобили во светот и планираат да го лансираат нивниот таканаречен „Форум за слобода на транспортот“, кој, како што наведе оваа компанија, е подиректно, јавно место за различни учесници кои сакаат да ги споделат и да ги соочат своите идеи со поглед од 360 степени заснован на факти. Овој форум се планира да започне на почетокот на 2023 година, заклучува Ројтерс.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img