More

  Во ЗДК 839 случаи на морбили, најмногу во Какањ, Зеница и Високо

  spot_img

  За неполни шест месеци, од 1 јануари до 27 јуни, во Зеничко-добојскиот кантон (ЗДК) се пријавени вкупно 839 случаи на морбили, така што имаме експоненцијално зголемување на бројот на заболени од морбили, изјави д-р Алис Кожица. раководител Служби за епидемиологија и хигиена при Заводот за здравје и безбедност на храна (ИНЗ) Зеница.

  Тој наведе дека во тој кантон тоа во моментов значи дека едно болно дете може да зарази 31 невакцинирано дете, што дополнително ќе ја усложни епидемиолошката и здравствената состојба.

  „Ако невакцинираното дете се зарази со сипаници, тоа дете е изложено на висок ризик од компликации од сипаници. Некои од компликациите се тоа што 5-15 проценти од децата добиваат отитис медиа, 5-10 проценти добиваат пневмонија, може да се појави потешка форма на пост-инфективен енцефалитис, акутна дијареа и ентеропатија со губење на протеини, а дополнително сипаниците предизвикуваат акутен недостаток. на витамин А и може да пријави слепило во детството. за жал, смрт може да дојде во 5-10 проценти од случаите“, посочува Кожица.

  Најголем број заболени во Зеничко-Добојскиот кантон има во Зеница (315), Какањ (314) и Високо (118), токму во оние области каде опфатот со вакцинација е многу низок, што значи низок колективен имунитет.

  „Како пример за добра практика каде опфатот со вакцинација е висок на места како Маглај, Добој Југ, Тешањ, Усора, Олово, Вареш, Бреза, каде опфатот со вакцинација е висок, имаме висок колективен имунитет, а имаме и мал број на пациенти“, посочуваат.Ракчиња.

  Антитела против сипаници
  Институтот за здравје и безбедност на храна (ИНЗ) особено ги повикува родителите чии деца не се вакцинирани во Какањ, Зеница и Високо, каде што е најголем бројот на заболени, веднаш да ги земат невакцинираните деца на вакцинација против морбили, да се угледаат на родителите кои имаат ги вакцинирале своите деца во средини каде што постигнале висок колективен имунитет и ги штителе своите деца без никакви штетни последици.

  „Дека вакцините против морбили функционираат како пример за добра практика, имаме лице кое е вакцинирано во тој период во 1971 година и сега во овој период кога правеше серолошки тест има висок титар на антитела за морбили“, посочува. Кожица.

  Единствена ефикасна епидемиолошка мерка против мали сипаници е вакцинацијата. Затоа ИНЗ апелира и ги повикува родителите да го искористат периодот на училишен распуст за да ги вакцинираат своите деца пред почетокот на претстојната учебна година, соопшти ИНЗ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img