More

  Во Србија се појавија песочни муви, тие можат да пренесат лајшманија и вирусен менингитис

  spot_img

  Песочните мушички кои беа карактеристични за тропските предели почнаа да се појавуваат и во Србија. Овие инсекти можат да ја пренесат лајшманија и вирусот што предизвикува менингитис.

  Сузана Блешиќ, виш научен соработник во Институтот за медицински истражувања во Белград, истакна дека присуството на песочни мушички во Србија не е големо.

  Како што објасни таа, постојат три типа на инсекти кои пренесуваат болести, комарци, крлежи и песочни мушички.

  Според неа, иако се нарекуваат песочни муви, тие никогаш не живеат во песок, туку имаат само боја на песок.

  „Тие се невидливи затоа што летаат многу слабо и не се слушаат како комарци, така што не го слушате тој звук на зуење и не знаете ни кога ве боцкаат“, истакна Блесиќ.

  Таа презентираше дека песочните мушички пренесуваат две групи болести: ако пренесат паразит, тогаш може да заразат животно или човек со лајшманиоза или лајшманија, а ако пренесат флебовирус, тогаш може да добијат менингитис.

  Како што прецизира таа, разни видови тропски инсекти, како тигрести комарци и крлежи, доаѓаат во немедитеранските подрачја, бидејќи климата на овие простори е променета, па условите за живеење и размножување се поволни за нив.

  На комарците им е потребна одредена температура и застојана вода, затоа што ги несат јајцата во вода, додека на песочните мушички тоа не им треба“, вели Блесиќ.

  Таа нагласи дека научниците се уште не се сигурни колку влажноста влијае на песочните мушички, но утврдено е дека повисоките температури ги фаворизираат.

  Блесиќ смета дека тоа не мора да значи дека луѓето или животните ќе страдаат од заразни болести кои ги пренесуваат песочните мушички, туку нагласува дека е неопходно да се создаде математички модел врз основа на кој научниците ќе можат да заклучат колку песочни мушички има на нашите простори. и со која брзина се развиваат.

  „И без ваква манекенка, судејќи само по тоа што се фатени во замки, се гледа дека се зголемува бројот на песочни мушички и дека се појавуваат на места каде што претходно не постоеле“, предупреди Блесиќ.

  Таа посочи дека во нивните замки фаќаат мушички од песок и научници од Германија, Австрија и Словенија, кои досега ги немаше на тие простори и најави дека годинава ќе почнат истражувања за тоа и во Србија.

  Блесиќ се осврна на техничкиот извештај за состојбата со лајшманија од 2005 до 2020 година и истакна дека во шест региони на нашето подрачје се појавиле заразни болести кои ги пренесуваат овие инсекти.

  „Потоа погледнав извештај од 2001 до 2007 година од нашиот Институт за тропски болести, во кој се регистрирани 22 случаи на лајшманија“, рече Блешиќ.

  Според нејзиното мислење, важно е да не се негира постоењето на песочни мушички и лајшманија на нашите простори, туку да се проучуваат овие инсекти и болестите што ги пренесуваат.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img