More

  Во Нови Сад против ХПВ вирусот биле вакцинирани повеќе момчиња отколку девојчиња

  spot_img

  Во последниот месец, 673 деца во Нови Сад примиле вакцина против хуманиот папилома вирус (ХПВ), од кои повеќе момчиња отколку девојчиња, информираат од Здравствениот дом во тој град за 021.rs.

  341 момче и 332 девојчиња на возраст од девет до 19 години примиле вакцина против ХПВ.

  Раководителот на Службата за детска здравствена заштита, Весна Вулековиќ, рече дека во последните шест месеци 1.900 деца примиле вакцина против ХПВ.Тој додава дека од јуни 2022 година, кога почна вакцинацијата против вирусот, досега се вакцинирани 6.504 деца.

  „Во зависност од возраста, ХПВ вакцината се дава во две или три дози. Децата на возраст од девет до 15 години примаат две дози од вакцината со разлика од шест месеци. „Децата над 15 години ја примаат вакцината во три дози со интервал од два месеци помеѓу првите две и четири месеци меѓу втората и третата доза“, рече Вулековиќ.

  Таа посочи дека првата и последната доза од вакцината треба да се даде во рок од една година.

  „Важноста на оваа вакцина е во спречувањето на инфекција со хуманиот папиломавирус (ХПВ) и оние типови кои се најчеста причина за рак на грлото на матката, кој е водечка причина за смртност кај жените“, рече Вулековиќ.

  ХПВ инфекцијата кај мажите може да предизвика рак на надворешните генитални органи, а кај двата пола – рак на терминалниот дел на дебелото црево, душникот, гласните жици, фаринксот и устата, а предизвикува и брадавици на гениталиите и телото.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img