More

  Во Јапонија, тие бараат од владата да им дозволи на жените да го задржат своето моминско презиме по бракот

  spot_img

  Јапонската бизнис федерација (Кејданрен) денеска побара од владата на земјата да им дозволи на жените да ги задржат моминските презимиња по бракот, посочувајќи дека тоа што не можат да го сторат го попречуваат нивниот напредок, па дури и станало деловен ризик.

  Во Јапонија, секоја мажена жена е законски обврзана да земе едно презиме. Иако може да се користи кое било презиме, 95 проценти од жените сè уште традиционално ги земаат презимињата на нивните сопрузи, според владиното истражување од 2022 година.

  „Како што се повеќе жени се директори и играат поактивни улоги, прашањето за презимињата стана деловен ризик што компаниите повеќе не можат да го отфрлаат како проблем на одредени поединци“, рече шефот на Кеиданрен, Масаказу Токура.

  Токура рече дека многу жени веќе го користат своето моминско презиме на работа и на нивните визит-картички, вклучително и 90 отсто од членовите на Кејданрен.

  Но, тие и понатаму мораат да ги користат презимињата на сопругот на сите правни документи, што им прави проблеми на пример кога отвораат банкарски сметки, издаваат кредитни картички и патуваат во странство бидејќи имињата не се совпаѓаат.

  Токура вели дека предлогот ќе биде доставен до владата следната недела по одобрувањето на состанокот на нејзиниот одбор. Тие, исто така, го повикаа парламентот брзо да поддржи промена на Граѓанскиот законик од 1898 година со кој се регулира усвојувањето на презимињата.

  Предлогот на организацијата се смета за необичен бидејќи вообичаено ја поддржува конзервативната владејачка Либерално-демократска партија на премиерот Фуми Кишида, која ја отфрли идејата за двојно презиме повеќе од три децении.

  Јазот во правата меѓу мажите и жените во Јапонија е меѓу најголемите во светот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img