More

  Во хрватскиот Јадран се појави најотровната риба на светот!

  spot_img

  Во понеделникот, седум риби со сребрени риги (Lagocephalus sceleratus) беа забележани во близина на островот Цеја во заливот Медулин, а една беше фатена на длабочина од 19 метри и однесена во Истражувачкиот центар на морето во Ровињ.

  Оваа информација на Фејсбук ја објави Аквариум Пула.

  „Сребрената лента на надувувачот содржи исклучително силен отров, тетродотоксин, кој поради консумирање може да предизвика сериозни здравствени проблеми и смрт. Тетродотоксинот е најмногу концентриран во гонадите и црниот дроб, но го има и на кожата. Се верува дека доза од 1 до 2 mg е фатална.

  Овој вид е инвазивен и е вклучен во т.н Лесепски мигранти, видови кои влегуваат во Средоземното Море од Црвеното Море преку Суецкиот канал. Првично, овие риби живеат во тропските региони на Индискиот и Тихиот океан. Поради својата грабливка и недостатокот на природни непријатели, оваа риба има негативно влијание врз биолошката разновидност и претставува закана за рибарството бидејќи ги оштетува рибарските мрежи за да го фати уловот, грабнува мамка и куки.

  Рибата е уловена и фотографирана од словенечкиот рибар Антон Видовиќ“, напишаа на Фејсбук.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img