More

  Комесаријат: Србија со тага се сеќава на невремето, 10.000 семејства без покрив над глава

  - Advertisement -

  Комесаријатот за бегалци и миграција на Србија соопшти дека Србија „со тага“ се сеќава на етничкото чистење на Србите од Хрватска за време на операцијата „Бура“, која започна на 4 август 1995 година. Според податоците на Комесаријатот, околу 10.000 семејства кои избегале во „Бура“ се уште немаат покрив над главата.

  „Србија не го заборави и нема да го заборави протерувањето на 200.000 сонародници од земјата каде што живееја со векови, како и смртта на 1.700 невини луѓе во и по акциите „Бура“, како и повеќе од 700 исчезнати лица чија судбина е непознато и по речиси три децении“, се наведува во соопштението.

  Комесаријатот посочи дека никој не одговара за злосторствата извршени врз цивили во таа акција и дека „климата на непријателство за жал остана непроменета“.

  „Остварувањето на правата на Србите од Хрватска е речиси невозможно. Малкумина се враќаат во Република Хрватска, најмногу оние кои сакаат да го завршат животот во родната земја“, додаваат тие.

  Комесаријатот наведува дека имотот и другите права на Србите протерани од Хрватска се уште не се признати, не им е вратен уништениот имот, не е вратено одземеното земјоделско земјиште…

  Се нагласува дека Хрватска го нема имплементирано Уставниот закон за правата на националните малцинства, со кој на Србите им се гарантира пропорционална застапеност и вработување во органите на државната управа, полицијата, судството и другите јавни институции.

  Од Комесаријатот нагласуваат дека Србија досега со средства од српскиот буџет и донаторски средства обезбедила станови за 25.048 семејства, од кои најголема е Европската Унија преку Регионалната програма за домување, а 22.262 семејства дополнително се оспособени економски да основаат сопствена бизнис.

  Во соопштението се додава дека во мај 2022 година е направено истражување за потребите на бегалците од Хрватска и Босна и Херцеговина и дека е утврдено дека околу 10.000 семејства сè уште немаат покрив над главата, заедно со уште 16.000 внатрешно раселени семејства од Косово.

  Панихидата за жртвите од „Бурата“ ќе се одржи на 5 август во 11 часот во црквата Свети Марко во Белград, како и на повеќе места низ Србија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img