More

  Во Хрватска пристигнаа првите Бредли, од Америка тврдат: „Заедно сега сме посилни“

  spot_img

  Амбасадата на Соединетите Американски Држави соопшти дека на 6 декември во Риека пристигнале првите 22 од вкупно 89 пешадиски борбени возила Бредли М2А2 за хрватските вооружени сили.

  Според Амбасадата на САД, оваа моќна платформа ќе ги зајакне капацитетите на хрватската армија, ќе ја зајакне одбранбената позиција на НАТО во регионот и ќе понуди подобрени можности за обука на хрватската армија и партнерство со вооружените сили на САД.

  Борбените возила „Бредли“ се транспортираат до Објектот за специјални возила Ѓуро Ѓаковиќ (ДДСВ) каде што ќе бидат целосно обновени. Обемниот процес на реставрација ќе се состои од ремонт на погонската група на возилото, инсталирање на нови системи за оружје и вооружување, бојадисување и инспекции за да се осигура дека сите возила ги исполнуваат највисоките стандарди за перформанси.

  По завршувањето на реновирањето, персоналот на ДДСВ ќе биде обучен и опремен за долгорочно одржување на флотата Бредли на Хрватската армија. ДДСВ беше избрана за место на реновирање поради значајната техничка експертиза и силната репутација на компанијата.

  „Набавката на борбени возила Бредли ја прави Хрватска силен и способен сојузник, кој сега е уште посилен и поспособен. Тоа, исто така, означува уште една клучна заедничка американско-хрватска инвестиција во хрватската одбрана и нашата колективна безбедност како блиски сојузници на НАТО“, рече американскиот вршител на должноста Марк Флеминг.

  „Понатаму, аквизицијата ги покажува проширените придобивки од американско-хрватското одбранбено партнерство со реновирањето на Ѓура Ѓаковиќ во Славонски Брод, кој брзо станува важен центар за овој тип на работа, промовирајќи го економскиот развој во регионот“, рече тој.

  „Ние длабоко го цениме нашето блиско партнерство со хрватската влада за овој важен проект за добробит на двете наши земји“, додаде Флеминг.

  Соединетите Американски Држави додаваат дека со гордост ја поддржуваат хрватската програма Бредли и заедничките обврски кон НАТО алијансата и дека за таа цел обезбедиле речиси 57 милиони долари воени грантови за оваа програма за зголемување на расходите на Хрватска од 145,2 милиони долари.

  Тие исто така додаваат дека Националната гарда на Минесота ќе и помогне на Хрватска во градењето, одржувањето и интегрирањето на способностите на Бредли преку долгорочните иницијативи на Програмата за државно партнерство (СПП) заедно со хрватските вооружени сили.

  „Ова покажува дека одбранбената соработка останува камен-темелник на билатералните односи меѓу САД и Хрватска. И дека, како и секогаш, заедно ќе бидеме посилни“, соопштија од американската амбасада.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img