More

  Во Европа има алармантен пораст на заболените од морбили. Дали ги знаете првите симптоми по кои ќе ги препознаете?

  spot_img

  Светската здравствена организација (СЗО) соопшти дека минатата година имало „алармантен“ пораст на случаите на сипаници во Европа.

  Здравствените лидери предупредуваат дека бројот на случаи сè уште се зголемува и дека се потребни „итни мерки“ за да се спречи понатамошно ширење. Околу 42.200 луѓе биле заразени во 2023 година, во споредба со 941 во цела 2022 година. СЗО верува дека ова е резултат на помалку деца кои биле вакцинирани против болеста за време на пандемијата на Ковид, пишува Би-Би-Си.

  Здравствените власти во Обединетото Кралство рекоа дека епидемијата на многу заразна сипаница во центарот на земјата може брзо да се прошири на други места и градови со ниски стапки на вакцинација. Поточно, повеќе од 3,4 милиони деца под 16-годишна возраст се незаштитени и се изложени на ризик да се заразат со оваа болест.

  Вакцината против сипаници, заушки и рубеола (ММР) се дава во две дози – првата околу првата година од животот, а втората кога детето ќе наполни околу три години и четири месеци. Вакцината е многу ефикасна во заштитата од сипаници, но само 85% од децата кои почнуваат основно училиште во ОК ги примиле двете дози.

  Зборувајќи за ситуацијата во Европа, д-р Ханс Клуге, регионален директор на СЗО, рече: „Во тој регион видовме не само 30 пати поголем број на случаи на сипаници, туку и речиси 21.000 хоспитализирани и пет смртни случаи поврзани со сипаници. Ова е загрижувачко . ”

  Опасна болест
  Малите сипаници можат да бидат сериозна болест на која било возраст. Често започнува со висока температура и осип, кој обично исчезнува во рок од 10 дена – но компликациите може да вклучуваат пневмонија, менингитис, слепило и напади.

  Најзагрозени се бебињата кои се премлади за да ја примат првата доза вакцини, бремените жени и лицата со ослабен имунолошки систем. За време на бременоста, сипаниците може да доведат до раѓање на мртво дете, спонтан абортус и ниска родилна тежина.

  Од сите земји во европскиот регион се бара брзо да откријат и да реагираат на епидемии на сипаници, при што вакцината ќе се дава на повеќе луѓе. СЗО соопшти дека минатата година сипаниците ги зафатиле сите возрасни групи – и млади и стари. Севкупно, два од пет случаи биле кај деца на возраст меѓу 1 и 4 години, а еден од пет случаи биле кај возрасни на возраст од 20 и повеќе години.

  Помеѓу јануари и октомври 2023 година, дури 20.918 луѓе низ Европа биле примени во болница со сипаници. Во двете земји беа пријавени и пет смртни случаи поврзани со сипаници.

  Симптоми на сипаници
  Првите симптоми на мали сипаници се:

  • Висока температура

  • Течење или затнат нос
  • Кивање
  • Кашлица

  • Црвени, болни или насолзени очи

  Неколку дена подоцна, симптомите слични на настинка се проследени со осип, кој започнува на лицето и зад ушите, пред да се прошири. Точките обично се подигнати и може да се спојат во дамки кои обично не чешаат. Некои луѓе може да добијат и мали дамки во устата, пишува Sky News.

  Што да направите ако мислите дека вашето дете има сипаници?
  Прашајте го вашиот општ лекар за итен преглед ако мислите дека вашето дете има сипаници. Ако вашето дете е вакцинирано, мали се шансите да заболи од сипаници. Не треба да одите на лекар без претходно да се јавите бидејќи сипаниците се многу заразни.

  Ако лекарот му дијагностицира сипаници на вашето дете, погрижете се да избегнува близок контакт со бебиња и бремени жени кои имаат ослабен имунолошки систем. Ако вашето дете има сипаници, треба да отсуствува од училиште или дневен престој најмалку четири дена по првото појавување на осипот.

  Малите сипаници може да доведат до сериозни проблеми доколку се прошири на белите дробови или мозокот, а во ретки случаи може да доведе до смрт. Околу 1 од 5 лица со сипаници ќе имаат потреба од болничко лекување, а 1 од 15 ќе развие тешки компликации.

  Малите сипаници можат да предизвикаат глувост, напади, пневмонија, менингитис, слепило и оштетување на мозокот. Луѓето со поголем ризик од компликации се бебињата и малите деца, бремените жени и лицата со ослабен имунитет. Околу еден од 5.000 луѓе со сипаници веројатно ќе умре.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img