More

  Во античка Грција имало посебно значење: Зошто на некои луѓе вториот прст е подолг од палецот?

  spot_img

  Голем број луѓе имаат подолг втор палец од палецот. Дали знаевте дека ова стапало се нарекува грчко стапало или кралско стапало?

  Ја имаа Венера од Милош, Витрувиецот на Леонардо да Винчи и Давид на Микеланџело.

  Дали сте меѓу 15-20 проценти од населението што го има? Грчки палец или стапало, медицински познат како Мортонов палец.

  Да бевте, во античка Грција ќе ве сметаа за креативен, ќе имате одлични лидерски квалитети и ќе бевте животот и душата на партијата.

  Старите Грци, наместо да го следат досадното правило за пропорција, како што правеле Египќаните со векови пред нив, го користеле „златниот пропор“, или „божествената пропорција“, коренот на светата геометрија.

  Примери за „златниот пресек“ може да се најдат насекаде во античка Грција – во уметноста, скулптурата, архитектурата и да, дури и во прстите.

  Во далечната 1927 година, ортопедскиот хирург Дадли Џој Мортон ја опиша како медицинска состојба и објасни дека е предизвикана од кратката прва метатарзална коска која го поврзува палецот со главниот дел од стапалото.

  Оваа форма на стапало некогаш се сметаше за најубава форма на стапало, дури и поубава од египетската каде палецот е најголем, а другите прсти се пократки.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img