More

  Градот во „црвено“ поради наезда од комарци: „Проблемот не може да се реши за една година“

  spot_img

  Нашата Ема Башиќ за наездата од комарци во Славонија, во Нови Дан разговараше со заменик градоначалникот на Осиек, Драган Вулин.

  Драган Вулин рече дека Осиек е специфичен во однос на проблемот со комарците поради Копачки Рит и мочуришното подрачје: „Системски го решаваме овој проблем и струката и науката тврдат дека овој проблем не може да се реши за една или две години“, тој. истакна.

  „Никогаш нема да бидеме во ситуација овде да нема комарци, но можеме да го намалиме бројот на комарци со намалување на нивниот биолошки потенцијал. Склучивме договор со други општини бидејќи повеќе од 95 проценти од комарците во градот Осиек потекнуваат од тие соседни општини, мочурливиот дел. Како Град Осиек, ние ги третираме комарците и надвор од нашите граници. Имаме и авион кој лекува комарци над градот. Веќе оваа година извршивме 84 третмани, ефективноста на третманите од минатиот викенд е околу 99 проценти“, додаде заменик градоначалникот.

  Вулин истакна дека појавата на комарци во Осиек зависи од покачувањето на нивото на водата: „Затоа го имавме врвот на наездата, кој беше предизвикан од неодамнешниот врв на водениот бран. Ако нема нови водни бранови во сезоната на комарци, мислам дека нема да има наезда на комарци. Сите прогнози велат дека воден вол нема да има, па мислам дека ќе бидеме мирни до крајот на летото“, објасни тој.

  Вулин објасни дека проблемот е исклучително сложен и дека се вложени значителни ресурси за негово решавање: „Бројот на комарци не е драматичен во Осиек, третманите даваат резултати“, рече тој.

  Дел од третманот се прави и со дронови: „Ова го воведовме од оваа година за тешко достапни места до кои може да се стигне само со дронови“, посочи тој.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img