More

  Во акциите на СИПА во повеќе градови уапсени 13 лица: Одземени се пари, дипломи, лаптопи, печати…

  spot_img

  Полициски службеници на Државната агенција за истраги и заштита (СИПА) вчера (вторник), по наредба на Кантоналниот суд во Тузла и Окружниот суд во Бања Лука, на подрачјето на Тузла, Калесија, Бјелина, Зворник, Сребреница. и Братунац, извршија оперативни акции „Алтерего I и II“, при што беа извршени претреси на 15 локации и 13 лица се лишени од слобода.

  Уапсените лица се однесени во просториите на СИПА за кривична постапка и распит како осомничени, по што во законскиот рок се предадени во натамошна надлежност на вршителите на обвинителствата на кантоналното обвинителство на кантонот Тузла и Јавното обвинителство на Република Српска. .

  При претресот откриени и привремено одземени се поголема сума пари, патни исправи, компјутери и лаптопи, празни дипломи, печати и други документи и предмети кои можат да послужат како доказ дека се сторени горенаведените кривични дела.

  Активностите се вршени поради постоење основи на сомнение дека сторени кривични дела „Организиран криминал“, „Фалсификување исправа“, „Потврда на невистинита содржина“, „Недозволено чување стока“ и „Криумчарење“ пропишани со Кривичниот законик. на Федерацијата Босна и Херцеговина, како и кривичните дела „Здружување заради извршување на кривично дело“, „Фалсификување исправа“, „Издавање и употреба на лажна медицинска или ветеринарна потврда“, „Давање поткуп“ , „Примање поткуп“, „Злоупотреба на службената положба или овластување“ и „Тргување со влијание“ пропишани со Кривичниот законик на Република Српска.

  За време на реализацијата на споменатите активности беше остварена соработка со полициски службеници на министерствата за внатрешни работи на Република Српска и на кантонот Тузла.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img