More

  Судскиот совет избра кандидати за судии на ЕСЧП. Кој е на приоритетната листа?

  spot_img

  Изборите за нови судии на Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП) се очекува да се одржат во Стразбур на крајот на јануари 2025 година. Словенија ќе предложи тројца кандидати, за кои прво треба да се изјаснат претседателката на државата Наташа Пирц Мусар и Националното собрание. Судскиот совет сега го даде својот избор од тројца кандидати.

  Судскиот совет на состанокот во понеделникот донесе одлука со која им даде приоритет на професорите Алеш Галиќ, Василка Санчин и Јуре Видмар во кандидатурата за судија во Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП). Тој избра од осум пријавени кандидати, сите ги исполнуваа условите, според записникот од состанокот.

  Актуелниот словенечки судија во ЕСЧП, Марко Бошњак, кој е и потпретседател на судот, ќе остане на функцијата до јуни 2025 година. Тој не се кандидираше за нов деветгодишен мандат, бидејќи тоа не го дозволува човечкото конвенција за права.

  Судскиот совет избра меѓу осумте кандидати
  Според весникот Дневник, меѓу осумте кандидати, меѓу другите се и судијата во управниот суд Боштјан Залар, професор на Факултетот за европско право во Нова Горица Анже Ербежник, член на Постојаниот арбитражен суд во Хаг, Миша Згонец Рожеј, правник и доцент на Факултетот за европско право во Нова Горица Ања Стројин Штампар и Андреј Ауерспергер Матиќ, правен советник во Европската служба за надворешни работи.

  Професорите по право од Љубљана, Василка Санчин и Алеш Галиќ веќе дејствуваат како заменски судии на ЕСЧП. Тоа се судиите кои го заменуваат словенечкиот национален судија пред ЕСЧП во случаи кога тој поради различни околности не може да учествува во судењето. Третиот фаворизиран кандидат е Јуре Видмар, професор по право на Универзитетот во Мастрихт, кој, меѓу другото, се кандидираше за судија во Судот на правдата на ЕУ минатата година.

  Претседателот на државата мора да одлучи за кандидатите
  Претседателката на Републиката, Наташа Пирц Мусар, според пропишаната процедура, сега мора, откако ќе го добие мислењето на владата и судскиот совет, да одлучи за кандидатурите и да ги испрати до парламентот. Во ДЗ, кандидатите мора да добијат мнозинство гласови на тајно гласање. Но, државата има рок до 16 декември 2024 година да ја проследи кандидатската листа до Стразбур, каде се очекува изборите да се одржат во јануари 2025 година.

  Судиите се избираат од Парламентарното собрание на Советот на Европа од листа на која секоја земја номинира по тројца кандидати. Ним им се доделува деветгодишен мандат кој не може да се обновува. Бројот на судии е ист со бројот на земји-членки на Конвенцијата за човекови права, кој моментално е 47. Судот е надлежен да разгледува повреди на Европската конвенција за човекови права, за што мора да добие индивидуална или меѓународна жалба .

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img