More

  Влекачите ветуваат пријатна помош, а потоа бараат повеќе од 5.000 евра

  spot_img

  Изминатиов период во Дарс дознале дека шлепери кои не се нивни договорни партнери патролираат по автопатската мрежа и лесно можат да стигнат до оштетеното возило пред одржувањето, инспекторите за патарина или полицијата. Меѓу нив има и многу измамници кои прво нудат пријатна помош, а потоа изнудуваат многу високи суми. Со оглед на тоа, тие подготвија неколку препораки како да се постапи во случај на дефект на возило на автопат или експресен пат.

  Во Дарс, на почетокот на туристичката сезона и најфреквентниот сообраќаен период, во кој може да се очекуваат и дефекти на возилата, предупредуваат дека на автопатската мрежа патролираат шлепери кои не се нивни договорни партнери.

  Во последниот период медиумите објавија дека словенечките управители на автопатиштата и експресните патишта се истовремено немоќни – за разлика од камионите од над 3,5 тони, кои можат да се симнат од автопатот, но од експресните патишта со нивниот договорен шлепер. Не можат да бараат од нивниот изведувач да се погрижи за отстранување на личните возила. Тие треба да разговараат со осигурителните компании и полицијата, како да го спречат таквото однесување и да ги информираат корисниците како да избегнат експлоататорски практики.

  Според пишувањата на медиумите, измамниците на словенечките патишта, претежно странски возачи, кои се заглавени на патиштата поради расипано возило, прво нудат пријатна услуга за влечење, а потоа им издаваат многу висока сметка, износите во некои случаи надминуваат 5.000 евра. Оние кои не можеле да ја платат сметката, се вели дека останале без своите возила.

  Посебно се споменуваше компанијата Жонта, која веќе нема концесија на Дарс за отстранување на оштетените возила од автопатот, а се вели дека се уште ја врши оваа дејност, а наводно ги терала возачите да плаќаат високи сметки за дадените услуги.

  Како да се постапи во случај на дефект на автомобилот?
  Во „Дарс“ упатија и неколку препораки за тоа како да се постапи во случај на дефект на возило на автопат или експресен пат. Како што напишаа во денешното соопштение до медиумите, прво мора да се грижат за својата безбедност и безбедноста на патниците. „Вклучете ги покажувачите на насоката, сите патници треба да облечат сигурносен рефлективен елек, да постават безбедносен триаголник зад возилото на соодветно растојание и да се префрлат на безбедно, по можност до безбедносната челична ограда“, велат тие.

  Во случај возачот со автомобил да заглави во тунел, според нивните зборови, тој мора да се движи во правец на увозот, а не напред. „Потоа јавете се на бројот 1970, каде што ќе ги добиете сите дополнителни инструкции. На крајот на настанот ќе дојде персоналот за одржување на компанијата Дарс и ќе го обезбеди“, објаснуваат оттаму.

  Доколку возач со лично возило се заглави во лентата за возење, претекнување, почестување, престигнување или забрзување, оштетеното возило ќе го отстрани влечната компанија со договор на Дарса. „Ако имате соодветно осигурување, можете лесно да побарате надомест од вашата осигурителна компанија“, објасни Дарс.

  Ако автомобилот застане на лентата за паркирање, нишата за паркирање или просторот за одмор, возачот може да повика помош или да ги користи услугите на договорните партнери на Дарс. Сите инструкции се добиваат со јавување на бројот 1970. „Покрај тоа, ги потсетуваме корисниците дека во случај на активирање на сопствената помош при пристигнување на влечно возило, проверете ја веродостојноста на податоците, бидејќи може да се појават и неовластени возила за влечење, кои биле не се испраќаат на крајот на настанот и лесно можат службите да издаваат висока сметка“, посочија на Дарса.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img