More

  Високи казни во Грција за незаконска приватизација на плажите

  spot_img

  Диви барови на плажа и „приватни плажи“ без никаква отстапка. Како грчките власти се борат против нелегалната комерцијална експлоатација на морскиот брег?

  Во борбата против незаконското користење на делови од плажата, грчките власти за само пет дена изречеа казни од над 350.000 евра, пишува Дојче веле (ДВ).

  Како што соопшти Министерството за економија во Атина, затворени се три објекти. Севкупно, властите примија „повеќе од илјада жалби“ поврзани со плажите, меѓу другите, на островот Крф, на Халкидики и во регионот околу Атина.

  Со оглед на тоа што баровите на плажа, приватните плажи и таверните зафаќаат се повеќе простор покрај морето кој треба да биде достапен за сите, властите се борат против овие појави и со дронови, сателитски снимки, како и со новата апликација „MyCoast“, во кој секој може да пријави прекршување на прописите за забрана за приватизација на плажите.

  „Движење на крпата“
  Владата во март воведе и нови правила за изнајмување лежалки. Чадорите и лежалките сега мора да бидат оддалечени најмалку четири метри од морето.

  Забрането е изнајмување на плажите кои се потесни од четири метри. Тоа е профитабилен бизнис за изнајмување: две лежалки и еден чадор во Грција чинат меѓу 20 и 40 евра дневно. На некои популарни острови и значително повеќе.

  Од сезона во сезона гневот на Грците расте поради ваквите работи. Во летото 2023 година, односно во рекордната туристичка сезона во која Грција регистрираше дури 33 милиони гости, на кикладскиот остров Парос се појави граѓанско „Движење пешкир“, кое се побуни против нелегалната приватизација на плажите и кое бара слободен пристап. до плажите за сите луѓе.

  Според законот, сите плажи во Грција се јавно достапни.

  Но, дали навистина се почитува? Еве еден пример:

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img