More

  Висока температура во бременоста: Како најлесно да се ослободите од неа и кога да се консултирате со лекар?

  spot_img

  Температурата за време на бременоста, кога надминува 37,7 степени и ако трае долго, може да биде ризична за плодот, особено во раните фази од бременоста.

  Температурата за време на бременоста се спушта како нормална температура, но важно е да се консултирате со лекар за лекови кои трудниците не треба да ги консумираат.

  Исто како кај луѓето кои не се бремени, треска се смета за телесна температура над 37,7 степени, а температура која надминува 38 и 39 степени се смета за висока и многу висока температура.

  Иако треската е причина за загриженост за сите, треската за време на бременоста носи уште поголем ризик бидејќи, доколку е висока и долготрајна, може да предизвика компликации и да му наштети на плодот, особено во првиот триместар.

  Што предизвикува треска во бременоста?
  Температурата е знак дека телото се бори со одреден тип на инфекција. Најчесто станува збор за уринарни инфекции или респираторни вируси, но причините можат да бидат и:

  – грип

  – пневмонија

  – воспаление на крајниците

  – гастроентеритис (стомачни вируси)

  – воспаление на бубрезите

  – Труење со храна

  Покрај високата телесна температура за време на бременоста, може да се јави и отежнато дишење, болки во грбот и коските, пецкање, треска, вкочанет врат, а доколку се работи за температура предизвикана од труење со храна, ќе има и повраќање и дијареа.

  Како да се намали температурата за време на бременоста?
  Како што веќе беше наведено, температурата за време на бременоста мора веднаш да се намали, а ако е малку покачена температура, односно не надминува 38 степени, можете сами да се обидете да ја намалите со нанесување ладни облоги и пиење многу течности како ладна вода, незасладен чај и супи.

  Кога станува збор за лекови кои трудниците можат да ги користат за намалување на температурата, важно е да се нагласи дека не треба да земаат аспирин или ибупрофен, туку се препорачува да земаат парацетамол.

  Но, за конзумирање на било кој лек во текот на бременоста, потребно е да се консултирате со лекар за да може да ви ги препише лековите кои ги смета за најдобри, а ќе ја одреди и потребната количина.

  Како температурата за време на бременоста влијае на детето?
  Температурата може да се појави во кој било дел од бременоста и околу една од три трудници ќе ја добие, а повеќето од нив ќе родат сосема здраво бебе. Сепак, треба да бидете внимателни.

  Температурата во првиот триместар, првенствено висока и многу висока, носи најголем ризик бидејќи може да ги зголеми шансите детето да биде во спектарот на аутизам, да има расцеп на усна или непце и да има срцеви мани.

  Високата и продолжена температура за време на бременоста, особено во раните фази, исто така може да предизвика спонтан абортус. Токму затоа е важно да се консултирате со лекар.

  Реагирајте веднаш
  Температурата над 37,7 степени се смета за покачена, а над 38 и 39 степени се смета за висока и многу висока температура. Температурата за време на бременоста се смета за ризик за фетусот, особено во првиот триместар, а може да предизвика и спонтан абортус.

  Веднаш штом ќе забележите знаци на треска,  консултирајте се со лекар кој ќе ве советува за понатамошен третман и лекови кои може да се користат за време на бременоста.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img