More

  ВИДЕО: Како изгледаше затемнувањето на Месечината од Словенија

  spot_img

  За оние кои стануваат рано, небото во понеделник наутро беше поинакво од вообичаеното. Имено, Месечината почна да заоѓа во Земјината сенка, која можевме да ја видиме околу 6 часот во Словенија како делумно затемнување на Месечината. Најдобро беше забележано на јужната хемисфера.

  Затемнување на Месечината се случи во понеделник наутро во 6.12 часот. Во Словенија, се гледаше како делумно затемнување, при што Месечината доби малку црвеникава боја (крваво затемнување на Месечината). Видеото од затемнувањето во Словенија на Твитер го објави Словенечкиот институт за промоција и популаризација на астрофизиката Cosmolab.

  Поради нејзината локација, можевме да видиме само делумно затемнување на Месечината во Словенија. Месечината почна да поминува во Земјината сенка во 4.27 часот, а целосното затемнување беше во 5.28 часот. Кај нас Месечината заоѓа во 5.31, што значи дека почнала да заоѓа токму во текот на целосната фаза на затемнувањето. Така, кога целосното затемнување беше забележано на друго место, Месечината веќе беше на хоризонтот.

  Затемнувањето можеше најубаво да се набљудува во Јужна Америка, во источна Северна Америка, во поголемиот дел од Атлантскиот Океан и во југоисточниот дел на Тихиот Океан. Така, текот на целосното затемнување беше документирано во Мексико:

  затемнување на Месечината, mehikaФото: REUTERS CONNECT
  Следете го N1 на социјалните мрежи Фејсбук, Инстаграм и Твитер.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img