More

  Грешки кои ја уништуваат вашата машина за перење и облека

  spot_img

  Иако перењето алишта изгледа прилично едноставно, многумина прават грешки кои можат да ја уништат и машината за перење и облеката. Еве некои од најчестите грешки:

  Користете капсули за мали количини облека

  Капсулите за перење се исклучително практични кога станува збор за складирање и перење и се состојат од совршено измерена доза на детергент.

  Една капсула е наменета за машина за перење со средно оптоварување. Тоа значи дека кога ја ставаме капсулата и переме мала количина на облека, создаваме дополнителен ефект на хемиски детергенти и на облеката и на машината за перење. Ова може да создаде вишок талог во машината и да ги оштети пумпите и моторот.

  Не ја проветрувајте машината за перење

  Кога веднаш по вадењето на алиштата ќе ја затвориме вратата на машината за перење, ја оставаме во состојба на зголемена влажност. Тоа е совршена средина за развој на мувла и бактерии. Затоа, подобро е да ја оставите вратата на машината за перење отворена 15-20 минути.

  Наместо течност, користете детергент во прав

  Прашокот за перење е совршен за отстранување тврди дамки, па затоа неговата употреба е сосема разумна во некои случаи. Меѓутоа, во други случаи, подобро е да користите течен детергент.

  Имено, течниот детергент е подобар за прелиминарен третман на дамките, а остава и помалку траги на облеката. Исто така, течниот детергент е побезбеден за машината за перење поради подобра растворливост во споредба со прав што може да го затне системот.

  Детергентот го ставате директно на облеката

  Додавањето детергент директно во облеката е лоша идеја. Имено, машината за перење е дизајнирана да фрла детергент на облеката во вистинско време. Дополнително, доколку додадете детергент директно на облеката, постои можност тој да остане на облеката и да создаде дамки.

  Прекумерна употреба на омекнувач

  Омекнувачот не придонесува за почиста облека, туку само ги омекнува алиштата. Ако прекумерно употребувате омекнувач, вашата облека ќе биде полна со петрохемикалии. Омекнувачите може да придонесат и за раст на мувлата и затнување на цевките во машината.

  Од друга страна, внимавајте да не користите премалку детергент, бидејќи во тој случај облеката нема да се испере правилно, пишува Brightside.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img