More

  Ветеринарот ги посочи проблемите на домашните миленици во летниот период

  spot_img

  Летото е период од годината кој може да им донесе разни проблеми на домашните миленици, кои, за среќа, може да се избегнат.

  Најчести проблеми за домашните миленици се високите температури и високата влажност.

  Во текот на летниот период постои висок ризик од сончев и топлотен удар, особено ако милениците, особено кучињата, поминуваат повеќе време на отворено.

  „Треба да се напомене дека топлотниот удар освен смрт може да има и последици како оштетување на мозокот, белите дробови, црниот дроб, бубрезите и органите за варење“, вели за порталот N1 доктор ветеринар Драгана Стефановиќ.

  Симптоми на сончев и топлотен удар
  Видливи симптоми на кои сопствениците треба да обрнат се:

  – Забрзано дишење

  – Повраќање

  – Дијареа

  – Губење на свеста

  – Изразено и брзо задишување

  – Многу црвени или сини непца

  – Густа, леплива плунка

  – Висока температура

  – Уморување

  – Дезориентација

  – Немир и анксиозност

  Кучињата не се потат, имаат потни жлезди на шепите и потењето го решаваат со задишување, на тој начин ја регулираат температурата“, вели д-р Стефановиќ и додава дека првото нешто што се појавува е забрзаното дишење и задишувањето.

  Како да му помогнете на кучето со сончев и топлотен удар?
  Ако сте на отворено, првото нешто што треба да направите е да го ставите вашето куче под сенка, под дрво или под крошна. Во никој случај кучето не треба веднаш да се преместува во затворена просторија со клима, не се препорачува нагло преминување на пониски температури“, објаснува д-р Стефановиќ.

  Таа посочува дека не се препорачуваат други форми на нагло ладење, како што се пакувањата со мраз, туку ладењето се врши постепено.

  „Кучето може да се намокри со млака вода, ако се поволни условите, прво да се истушира ​​со млака вода, потоа температурата на водата постепено се намалува. Исто така, по млаката вода, кучето може да се завитка во намокрена крпа со ладна вода“, вели ветеринарот.

  Таа додава дека на кучето може да му се даде вода да пие, но само кога температурата на телото ќе се врати во нормала. Водата никогаш не треба да биде ладна. Ако кучето е во состојба на шок, ако повраќа, губи свест и ако задишува, тогаш нема да може ни да пие вода.

  „Тоа е прва помош што можете да му ја дадете на вашето куче кога сте на отворено додека не го однесете кај најблискиот ветеринар“, истакнува таа.

  Негување кучиња во лето
  „Лично сум против сечење на кучиња во текот на летото, и на оние раси кои вообичаено не се сечат во текот на годината, како што се ретривери, хаски или германски овчари. Додека расите како пудлиците и бишоните, кои редовно се сечат во текот на годината, треба да се исечат, но никогаш до кожа, туку на коса од два до три сантиметри. Ова е препорака, бидејќи кучињата можат да изгорат од сонце исто како и луѓето. Важно е да се истакне дека косата им е изолација, природата ја направила така“, вели д-р Стефановиќ.

  Што се однесува до безвлакнести кучиња, тие се претежно кучиња со кинеска гребена, тие треба да бидат облечени во потенки памучни костуми. Дефинитивно се препорачува овие кучиња да не се изложени на директна сончева светлина. Треба да се шетаат рано наутро, доцна попладне и навечер, исто како и другите кучиња.

  Домашни миленици во автомобилот за време на летот
  Правилото е дека кучињата не треба да се оставаат сами во автомобилот во лето, ниту на кратко, особено кога температурите се многу високи. Кога температурата во автомобилот е висока, а ја достигнува многу брзо кога е на сонце, доволни се и 10 минути кучето да доживее топлотен удар.

  За кучињата не е опасна само високата температура во текот на летото, туку и високата влажност. истакнува д-р Стефановиќ.

  „Кога станува збор за возење домашно милениче, особено на долго патување, кучето треба да се изнесе на прошетка пред патувањето и да се грижи за неговите физиолошки потреби. Не го внесувајте кучето во ладен автомобил, наглите промени во температурата може да бидат опасни. Постепено го разладувате автомобилот додека кучето е во него. Не треба да има голема разлика помеѓу надворешната температура и температурата во автомобилот“, вели соговорничката на порталот N1.Таа исто така истакнува дека е важно при паузите за време на возењето или при пристигнувањето на дестинацијата, кучето да не се испушта веднаш од оладениот автомобил. Потребно е тоа да се прави постепено со малку отворање на прозорецот додека работи клима уредот за да се измешаат надворешниот воздух и воздухот во автомобилот. Потоа исклучете ја климата и оставете го прозорецот отворен за да може повеќе да навлезе потопол воздух однадвор.

  Аклиматизацијата трае околу 20 минути, додека температурата не стане униформа. После тоа, кучето може да излезе од автомобилот.

  Истата постапка се користи и при вадење на куче од затворен простор кој се лади, каков е станот. Клима уредот се исклучува 10 минути, за кучето да се аклиматизира, па дури потоа да го напушти станот, потоа можете да направите и мала пауза во ходникот на зградата, а потоа да излезете надвор.

  Куче на плажа и во двор
  Околу кога го носите вашето куче на одмор, многу е важно да не дозволите кучето веднаш да влезе во ладна вода и да плива, забележува ветеринарот. Треба да го шетате околу 10 минути, па да го намокрите, па дури потоа да влезе во водата.

  Д-р Стефановиќ истакна дека треба да се избегнуваат долги прошетки кога температурите се високи. Физичката активност на кучињата во најтоплиот дел од денот треба да се намали што е можно повеќе. Ова важи и за работните кучиња, тренирањето во тој дел од денот треба да се избегнува.

  Во текот на летото, според ветеринарот, кучињата кои се надвор, во куќа или во кутија имаат голем проблем доколку немаат сенка во дворот. Важно е при изборот на место за куќа или кутија да се обезбеди сенка, без разлика дали тоа е природна сенка или настрешница, како и свежата вода да биде секогаш достапна за нив.

  „Исто така треба да ги прскате кучињата со вода за време на висока топлина за да се изладат на тој начин. Но, треба да се внимава да не се навлажнува претерано подлогата (тревата), бидејќи тоа може да доведе до проблеми со кожата, особено кај расите кои имаат многу подвлакно, како што се шарпланинските, средноазиските овчари и кангалите, бидејќи гори“, забележува д-р. Стефановиќ.

  Како инаку можете да го разладите вашето куче?
  За разладување на кучето можете да користите влошки за ладење, јаки и елеци за ладење кои ги има кај нас. Некои од нив не треба претходно да се чуваат во фрижидер бидејќи содржат гел кој се лади кога е во контакт со телото на миленикот.

  Ветеринарот нагласи дека е задолжително да се носи вода за кучето, дури и кога кучето го носите на кратка прошетка за време на топло време.

  Кои раси на кучиња се најмногу изложени на ризик за време на екстремни жештини?
  „Во принцип сите раси кучиња се загрозени, некои повеќе, некои помалку. Секако, брахицефаличните раси кои имаат скратени муцки се позагрозени од другите раси, како француски булдози, англиски булдози, мопс, боксери, шарпеи, ших цу, пекинези и бостонски териери“, вели ветеринарот.

  Во групата на најзагрозени кучиња ги додаде оние со срцеви заболувања, со болести на горните и долните делови на респираторниот тракт (стеноза или стеснување на душникот, опструкција, неоплазија, воспалителни процеси и алергии). Постарите кучиња и кучињата кои се дебели се исто така изложени на ризик.

  Д-р Стефановиќ исто така додаде дека се препорачува да се користи мелем на база на пчелин восок пред и по шетањето на кучињата во текот на летото, но и во зима, кој ги штити шепите од исеченици во текот на летните месеци, а од солта во текот на зимата.

  Жешкиот асфалт е многу опасен за кучешките шепи, нагласува ветеринарот, па ова е дополнителна причина да не го прошетате вашето куче кога сонцето е најсилно. Жешкиот песок и жешките камења се опасни и за кучињата, па затоа е подобро да го шетате вашето куче, доколку навистина треба во тој период, по трева или земјени патеки.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img