More

  Венецуелскиот претседател донесе закон за анексија на територијата на соседна Гвајана

  spot_img

  Венецуелските власти продолжуваат со напорите за анексија на гвајската провинција Есекиба, која е богата со нафта и покрива речиси две третини од територијата на Гвајана.

  Николас Мадуро, претседателот на Венецуела, потпиша закон со кој се предвидува анексија на провинцијата Есекибо, која и припаѓа на соседна Гвајана и за која Каракас тврди дека е незаконски одземена од неа пред повеќе од сто години. Таквата одлука беше силно поддржана од венецуелските гласачи на консултативниот референдум во декември минатата година.
  „Одлуката што венецуелскиот народ ја донесе на консултативниот референдум ќе биде целосно спроведена и со овој закон ќе ја браниме Венецуела на меѓународната сцена“, рече Мадуро во средата, пренесува германската новинска агенција ДПА.

  Референдумот одржан во Венецуела минатиот декември опфати пет прашања. Меѓу нив беше и предлогот да се формира новата венецуелска држава Гвајана Есекиба, да се даде венецуелско државјанство на нејзините жители и да се отфрли јурисдикцијата на Меѓународниот суд на правдата (МСП) да одлучува за спорот.

  Жителите на 24-та држава на Венецуела треба да имаат свој претставник и во следниот државен парламент, кој се очекува да биде избран во 2025 година.

  Законот предвидува и формирање на комисија за одбрана на државата Гвајана Есекиба. Венецуелскиот претседател, исто така, во средата рече дека САД воспоставуваат „тајни воени бази“ во регионот, пренесува француската новинска агенција АФП. „Гвајана е навистина управувана од Јужната команда на САД, ЦИА и Ексон Мобил“, додаде тој.

  „Имаме информации кои докажуваат дека тајните американски воени бази се наоѓаат на територијата на провинцијата Гвајана Есекиба, со која управува Гвајана“, рече Мадуро. Тој веруваше дека тоа значи агресија врз луѓето од јужна и источна Венецуела и дека базите се изградени „за да се подготват за ескалација против Венецуела“.

  Гвајана Есекиба, провинција богата со нафта
  Провинцијата Есекибо богата со нафта, која се граничи со Венецуела, зафаќа речиси 160.000 квадратни километри, или две третини од територијата на Гвајана. Меѓутоа, населението на овој регион се проценува на приближно 125.000 луѓе, што претставува нешто помалку од 16 отсто од вкупното население на Гвајана.

  Сегашната граница меѓу Венецуела и Гвајана во овој регион е нацртана во 1899 година по повеќедецениски територијален спор меѓу Венецуела и Велика Британија, која во тоа време имала колонијална моќ над Гвајана. Венецуела во спорот ја претставуваа САД.

  Сега венецуелските власти се повикуваат на договорот со Обединетото Кралство, направен во 1966 година, откако Венецуела апелираше до Обединетите нации и само неколку месеци пред Британска Гвајана да добие независност. Во согласност со договорот, Меѓународниот суд на правдата во Хаг го презеде одлучувањето за територијалниот спор од генералниот секретар на ОН, но и Венецуела сега со закон ја отфрли јурисдикцијата на МСП.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img