More

  Велика Британија забранува електронски цигари за еднократна употреба

  spot_img

  Велика Британија ќе ги забрани електронските цигари за еднократна употреба, популарни меѓу младите поради нивните овошни вкусови, но кои ги загрижуваат лекарите и здравствените власти, објави денеска британската влада.

  Забраната е дел од поширокиот план за борба против пушењето објавен минатата есен од британскиот премиер Риши Сунак.

  „Еден од најзагрижувачките трендови во моментов е зголемувањето на употребата на електронски цигари кај младите, па затоа треба да се дејствува пред таа да стане ендемична“, рече Сунак.

  Според официјалните податоци, кај младите од 11 до 17 години, употребата на електронски цигари за еднократна употреба е зголемена за девет пати за две години.

  Потрошувачката на овие производи за еднократна употреба е „клучен фактор за алармантно зголемување“ на бројот на млади кои користат електронски цигари, забележа британската влада, укажувајќи на „непознатите“ долгорочни ефекти од вдишувањето на чадот.

  Министерката за здравство Викторија Аткинс рече дека забраната ќе биде на почетокот на следната година.

  Покрај забраната за е-цигари за еднократна употреба, британските власти ќе го намалат бројот на вкусови дозволени за класичните електронски цигари, ќе го направат нивното пакување помалку привлечно и ќе го регулираат начинот на кој овие производи се претставени во продавниците за да бидат помалку видливи. на помладите потрошувачи.

  Пушењето е водечка причина за смрт што може да се спречи во Обединетото Кралство, соопшти владата, додавајќи дека пушењето предизвикува околу четвртина од смртните случаи од рак.

  Премиерот лани во октомври најави и дека сака да ја продолжи забраната за продажба на цигари за Велика Британија постепено да стане земја без тутун.

  Во моментов, законската возраст за купување цигари во ОК е 18 години и владата сака да ја зголемува таа возраст за една година секоја година.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img