More

  Шокантни резултати од истражувањето: Новите автомобили не загадуваат помалку, а тоа се причините

  spot_img

  Европскиот суд на ревизори (ЕЦА) објави неверојатна статистика за емисиите на штетни гасови од новите возила. Новите бројки покажуваат дека патничките возила на патиштата во ЕУ испуштаат исто количество CO2 како и пред 12 години. Со други зборови, емисиите во реалниот свет не се намалени повеќе од една деценија и покрај напредокот во технологијата, намалувањето на моторите и зголемената популарност на електричните возила.

  Пјетро Русо од ECA рече дека возилата што загадуваат на европските патишта треба да се намалат со цел ЕУ навистина да стане лидер во еколошкиот автомобилизам. „Реално и опипливо намалување на емисиите на CO2 од автомобилите нема да се случи се додека преовладуваат моторите со внатрешно согорување, но во исто време електрификацијата на возниот парк на ЕУ е огромен потфат“, рече тој.

  Електричните возила играат значајна улога во постигнувањето на целта на ЕУ за флота со нула емисии, додава ECA и тврди дека производителите на автомобили треба да „засилат“ и да понудат повеќе електрични возила, пренесува CarBuzz.

  Колку загадуваат автомобилите?
  Емисиите од автомобилите со конвенционален погон сè уште претставуваат речиси 75% од продажбата на нови возила во Европа. Загадувањето од автомобилите со дизел мотори остана константно, но намалено е за 4,6% кај возилата со бензински мотори. Зошто се случи ова кога моторите со внатрешно согорување се поефикасни од порано? ECA забележува дека ова ефективно се компензира со зголемената маса на возилото (10% потешки) и помоќните мотори (25% посилни во сите сегменти).

  Ниту хибридните автомобили не и помогнаа на ЕУ да ги намали емисиите. Нивните емисии во реалниот свет се многу повисоки од бројките забележани за време на тестирањето. За да се поправи ова, ЕУ ќе ги приспособи правилата почнувајќи од 2025 година. Засега, производителите кои нудат plug-in хибриди ќе продолжат да имаат корист од придобивките од поседување возила кои се класифицирани како „возила со ниски емисии“.

  Според ревизорите на ECA, електричните возила биле најголемиот фактор за намалување на вкупните емисии на CO2 на патиштата. Интересно е тоа што некои студии тврдат дека електричните возила испуштаат поголеми количини на честички од нивните гуми поради нивната дополнителна тежина.

  ЕЦА наведува различни скандали со мамење на емисиите, како што е Дизелгејт, за да создаде огромни разлики помеѓу лабораториските тестови и реалните емисии. Новиот WLTP лабораториски тест го замени NEDC 2017 и го намали јазот помеѓу контролираното тестирање и употребата во реалниот свет, но сè уште не е во границите на реалните услови.

  ЕЦА како решение гледа поголем пристап до суровини. Ова ќе им овозможи на производителите на автомобили лесно да произведуваат повеќе батерии. Сепак, организацијата признава дека трошоците се најголемата бариера за усвојување на ЕВ, така што потрошувачите се држат до своите постари возила. Работите на крајот би можеле да се свртат со серија електрични возила со поволни цени кои сè уште не се појавиле на пазарот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img