More

  Велика Британија планира постепено да ја подига старосната граница за пензионирање

  spot_img

  Секој Британец кој е роден 1970 година ќе треба да работи до 71 година за да добие старосна пензија. Велика Британија ја разгледува можноста за зголемување на старосната граница за пензионирање од сегашните 66 на 71 година до 2050 година. Предлогот е резултат на истражувањето спроведено од Меѓународниот центар за долговечност (ILCUK), кој го анализираше влијанието на зголемувањето на животниот век и падот на наталитетот врз пензискиот систем на Велика Британија.

  Сегашната старосна возраст за пензионирање од 66 години  од мај 2026 година до март 2028 година треба да порасне на 67 години. Границата се  очекува да се зголеми на 68 години од 2044 година. Но, истражувањето сугерира дека тоа не е доволно и секој роден по април 1970 година можеби ќе треба да работи до 71 година пред да побара пензија.

  Оваа возраст можеби ќе треба да се подигне уште повисоко, велат експертите, благодарение на високата стапка на работници кои го напуштаат работното место пред да стигнат до старосната граница за државна пензија, најмногу поради лошо здравје, кое сепак е податливо.

  Според истражувањето, зголемувањето на старосната граница за пензија е неопходно за да се одржи сегашниот сооднос меѓу работниците и пензионерите, што е клучно за финансирање на државните и приватните пензии. Обединетото Кралство плаќа државна пензија која моментално во просек изнесува 238 евра неделно, а повеќето британски пензионери добиваат и приватна пензија.

  Сепак, зголемувањето на старосната граница за пензионирање не е единственото решение за пензискиот проблем. Меѓународниот центар за долговечност посочува и дека е неопходно да се инвестира во превенција и лекување на хронични болести кои ја намалуваат работната способност и ги зголемуваат трошоците за здравствена и социјална заштита. Исто така, потребно е да се поттикне имиграцијата на квалификувана работна сила, која би го компензирала недостатокот на домашни работници.

  Предлогот  наиде на различни реакции во јавноста и стручната јавност. Некои сметаат дека зголемувањето на старосната граница за пензионирање е неизбежно и праведно, бидејќи тоа го одразува зголемувањето на животниот век и овозможува одржливост на пензискиот систем.

  Други веруваат дека зголемувањето на старосната граница за пензионирање е нехумано и дискриминаторски, бидејќи тоа несразмерно ќе влијае на посиромашните и болните луѓе, кои веќе имаат пократок животен век и помалку можности за работа.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img