More

  Вечерва е важна ноќ за муслиманите: Куранот и хадисот зборуваат за то

  spot_img

  Мубарек ноќта Лејлетул-Мираџ почнува вечерва со вечерна молитва, а во џамиите низ Босна и Херцеговина и дијаспората ќе биде одбележана со пригодни програми. За членовите на исламот, Лејлатул-Мираџ е ноќта на патувањето на пророкот Мухамед. од Мека до светиот храм Ал-Акса во Ал-Кудс (Ерусалим), а потоа и неговото возвишено патување во небесните сфери, каде на муслиманите директно им се пропишува молитвата, редовната молитва, како една од основните верски должности и еден од основните столбови. на верата. Муфтијата на Бања Лука Исмаил еф Смајловиќ зборуваше за агенцијата МИНА по повод фатаморгана Лејлетул, потсетувајќи на историскиот контекст во кој се случила фатаморгана и укажа на пораките што ги носи. „Според многумина, тоа било во единаесеттата година од пророштвото, во Мека, пред хиџра. Мухамед, с.а.в.с., неговото семејство, семејството и другарите беа во големи искушенија: смрт во семејството, изолација на семејството, злоупотреба на поединци и протерување на истакнати муслимани. Група муслимани мигрирале во Таиф, Абисинија и други места. Под притисок на бојкотот веќе три години живеат надвор од населбата во пустина. Годината во која ги преселил Пратеникот, а.с., амијата Ебу Талиб, сопругата на Хадија, р.а., и другите важни луѓе од животот на Мухаммед, а.с. Пратеникот с.а.в.с. По злоставувањето и тешките искушенија во светот, Господ му откри вонземски тајни на Мухамед, а.с. „Патувањето од Мека преку Ерусалим до небесните катови е лекција за спојување на световите. Харем-шерифот со Каба е исконската врска со рајот од кој Адам, а.с., дошол на овој простор. Шам со Месџидул-Акса е цивилизациско наследство на бројни народи кои ги посетувале и граделе на овие простори со претставниците. Ниту еден од пророците низ историјата на човечкиот род не повикал на насилство, понижување и убивање, дури и кога, како Муса, а.с., биле отфрлени од својот народ. Муса, а.с., ги повикува и ги води Израелците од понижување во ветената земја каде што требало достоинствено да дојдат со чиста вера во Бога, кој бара примена на Десетте заповеди: не убивај, не кради, не сведочи лажно, не правете прељуба и така натаму, но тие не го следеа Муса, а.с., тогаш. „Денес се врши насилство на тој простор на светост, кој е понижувачки за човечкиот род“, рече Смајловиќ. „Сегашната ситуација не покажува дека муслиманите ги читаат пораките на Мирај“ Тој изјави дека Ветената земја или благословениот Шам е свет за муслиманите во секоја генерација на пророштвото. „Мухаммед, а.с., ова го поврзува со неговото ритуално патување, Мираџ. Цивилизацијата била реализирана на територијата на Шам, исто како што во Мека се потврдила светоста во која веруваат, чувствуваат и почитуваат муслиманите. Колку пророци и цивилизации поминале низ овој простор и оставиле траги за поука и учење. Неопходен е Божјиот благослов за напредок и успех. Ова го имал Мухаммед, а.с., кога бил почестен со патувањето на Мираџ. Насилниците, непослушните и грешниците не можат да ги имаат благословите на Севишниот Господ. „Тој ја дава својата благодат на чистите и побожни срца, им дава надеж на беспомошните и обезбедува заштита на обесправените“, рече муфтијата. Тој посочи дека моменталната ситуација не покажува дека муслиманите ги читаат пораките на Мирај. Од историскиот контекст, силата на човечкото битие што може да се издигне и побожните/ритуалните димензии како терапија и за поединецот и за заедницата. „Периодите во животот на една личност треба да се разгледуваат низ развојот кои се карактеризираат со следново: Периодот на пубертетот во кој човекот има слободно време и сила, но нема имот; периодот на работна способност кога човекот има сила и имот, но нема слободно време и периодот на старост кога човекот има имот и слободно време, но нема сила. Таков е животот, кога даваш нешто, земаш нешто друго. Затоа пораката на Пратеникот, с.а.в.с., е јасна дека треба да ги користи своите капацитети и ресурси во сите фази од животот според расположливите капацитети: „Користете пет: младост пред старост, здравје пред болест, богатство пред сиромаштија, слободно време пред зафатеност и живот пред смрт“, нагласи муфтијата. Тој додава дека „улема нè советува дека човекот треба да ја провери сопствената ситуација на таков начин што ако сака да ја знае својата положба кај Семоќниот Аллах, да ја погледне позицијата на Аллах во неговото срце, со препорака пред да се пожалиш на Семоќниот Аллах за она што сте го изгубиле, проверете дали сте се заблагодариле за она што го имате и уживајте“. „Конечно, подгответе се и осветлете ги вашите патишта со најубавата светлина: редовно извршувајте ја пропишаната намаз, давајте милостиња кога имате можност и учите, секојдневно дружете се со Куранот и полесно ќе го живеете овој свет. Нека ни е целиот живот фатаморгана, воздигнување кон Него и Неговата благодат“, рече меѓу другото муфтијата на Бања Лука. Секој ден или ноќ на Мубарек има свое значење Секој значаен датум, ден на Мубарек или ноќ на Мубарек има свое значење, времетраење и пораки, нагласи муфтијата. Патот од Месџидул-Харам до Месџидул-Акс се вика Исра’, а од Месџидул-Акс до Сидретул-Мунтех е кота – Мирај. „Зад Сидретул-мунтех се одржа разговор од Семоќниот Аллах – мунаџет. Секоја од овие области има значење и важна порака за секоја генерација во човечкиот род. Семоќниот Алах му ги покажа на Мухамед, а.с., најголемите пространства во космосот, убавините на Рајот и состојбата на пеколот. Патот на успехот на човечкиот род го најавува фатаморгана. Пораката на Мираж укажува на вредностите на доброто и вистината кои развиваат непобедлива сила кај луѓето, кога ги живеат и ги применуваат овие вредности. Важната порака на Мираџ е воздигнувањето на човекот кого Семоќниот Аллах го сака и со тоа му гарантира целосна слобода и превласт во создадениот свет. Мираџ е подарок за Аллаховиот Пратеник, с.а.в.с. и умметот да го зачува квалитетот и да го следи патот на успехот. Мирај е почит не само на пророкот Мухамед, а.с., туку и на човечкиот род, како што го одбележа Мухамед, а.с.“, рече муфтијата.

  Оваа ноќ на Мубарак традиционално се слави во собранијата на исламската заедница со посебни молитви и програми во кои се евоцира споменот на овој извонреден духовен настан и верниците се потсетуваат на важноста од искреното верување во натприродните вистини на верата за кои недвосмислено се зборува. од изворите на исламот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img