More

  УНХЦР: Бројот на присилно раселени луѓе ширум светот уште еднаш го надмина рекордот

  spot_img

  Во светот има 120 милиони луѓе присилно раселени, се наведува во извештајот на Високиот комесаријат на ОН за бегалци (УНХЦР). Шефот на УНХЦР, Филипо Гранди, објаснува дека конфликтите, за жал, остануваат доминантна причина за присилната миграција, а врз нив се повеќе се погодени климатските промени, кои исто така предизвикуваат миграција и конфликти.

  Во извештајот објавен денеска, УНХЦР проценува дека околу 120 милиони луѓе се присилно раселени ширум светот поради војни, насилство и прогон. Зголемениот број на раселени лица беше опишан како „остра критика на состојбата во светот“.

  Бројот на присилно раселени луѓе ширум светот повторно собори рекорд. За ова придонесе зголемувањето на бројот на кризи и конфликти – меѓу другите во Газа, Судан и Мјанмар. Климатските промени влијаат и на миграцијата и поттикнуваат дополнителни конфликти.

  На објавувањето на извештајот, Филипо Гранди се присети како бил шокиран од големиот број на присилно раселени лица пред осум години кога ја презеде функцијата. Но, оттогаш нивниот број е повеќе од двојно зголемен, додаде тој.

  Во исто време, тој го привлече вниманието на начинот на кој конфликтите се водат со целосно непочитување на меѓународното право и често со цел да се заплашат луѓето.

  На крајот на 2023 година, според УНХЦР, 117,3 милиони луѓе биле присилно раселени. До крајот на април оваа бројка се зголеми на 120 милиони луѓе, што значи десет милиони повеќе од претходната година.

  Бројот на присилно раселени лица се зголемува веќе 12 последователни години. Од 2012 година нивниот број е речиси тројно зголемен поради испреплетувањето на новите и постоечките конфликти и неуспешното решавање на долготрајните кризи, предупредува УНХЦР.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img