More

  Укинување на визите за косовските Срби: Владата на Косово бара од земјите на ЕУ да го отфрлат предлогот на ЕК

  spot_img

  Владата на Косово бара од земјите од ЕУ да го отфрлат предлогот на Европската комисија за ажурирање на списокот за безвизно патување во ЕУ и дозволување на пасошите издадени од Директоратот за координација на Србија за косовските Срби да патуваат во ЕУ, пишува Politico.
  Регулативата на ЕУ им дозволува на имателите на пасоши од 61 земја да патуваат во ЕУ без визи и да останат до 90 дена, пишува Politico.

  Вклучени се српските пасоши, освен пасошите издадени на косовските Срби од Директоратот за координација на Србија. Комисијата предложи да се отстрани таа клаузула.

  Косово се пожали, во писмото што го виде Антоанета Руси од Политико, дека предлогот „е во директен конфликт со принципите на суверенитет, правен интегритет и тековните напори за нормализација“.

  Европската комисија на 16 ноември предложи укинување на визите за ЕУ ​​за жителите на Косово, носители на пасоши издадени од Координативниот центар на Србија, но Европскиот совет и Европскиот парламент се уште не се изјасниле за овој предлог.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img