More

  Укаринската војска уништи станица за следење радијација

  spot_img

  Генералниот директор на Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ), Рафаел Гроси, изјави дека неделава во гранатирање од страна на украинската војска е уништена надворешната станица за мониторинг на радијацијата поради избивање на пожар, на 16 километри од нуклеарната централа „Запорожје“.

  Гроси истакна дека ова дополнително ја намалува ефективноста на способноста за откривање и за мерење на секое радиоактивно ослободување за време на вонредни ситуации, наведе МААЕ на својата веб-страница.

  Забележано е дека од почетокот на 2022 година, неколку станици за следење на радијацијата во 30-километарската зона околу нуклеарната централа Запорожје биле надвор од функција во различни периоди поради оштетување од гранатирање.

  Во моментов работат четири од 14 станици.

  Гроси претходно изјави дека сите 7 принципи, таканаречените столбови на нуклеарната безбедност, биле делумно или целосно прекршени во нуклеарната централа Запорожје.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img