More

  Црниот ориз е познат како лек за проблеми со бубрезите, црниот дроб и дигестивниот систем

  spot_img

  На азиските менија е присутен илјадници години, а за време на владеењето на кинеските цареви бил познат како „забранет ориз“.

  Имено, тој се одгледувал во мали количини бидејќи бил наменет само за царот и царското семејство и за други истакнати семејства, додека широките народни маси не смееле да го одгледуваат ниту да го консумираат.

  Иако денес веќе го нема статусот на „забранета“ храна, сепак неговото производство е помало од производството на кафеав или бел ориз.

  Црн ориз – од сите видови ориз, најбогат со хранливи материи

  Половина чаша варен црн ориз содржи околу 160 калории и многу фитонутриенти, а исто така е добар извор на влакна, железо, бакар и протеини.

  Повеќе за ова на „Арт кујна“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img