More

  Три од топ 10-те најквалитетни градови во светот се во Швајцарија

  spot_img

  Квалитетот на живот е важен показател што вообичаено се зема предвид при рангирањето на најдобрите градови во светот. Сè – од гастрономски понуди до стапката на криминал може да влијае на квалитетот на животот на граѓаните. Новиот „Глобален индекс за градовите“ на „Оксфорд економикс“ (Oxford Economics) содржи нова топ-10 листа врз основа на шест показатели: Очекуван животен век, приход по лице, еднаквост на приходи, рекреација и културна понуда, интернет-брзина и трошоци за домување.

  Според овие критериуми, Гренобл, Франција е град со најдобар квалитет на живот во светот. „Главниот град на Алпите“ е позната омилена планинарска дестинација, но е и центар за научни истражувања, пишува „Тајм аут“ (Time out).

  На второто место е Канбера – главниот град на Австралија, што воедно е и единствениот неевропски град во првите десет. Инаку, три града од Швајцарија се меѓу 10-те градови со најдобар квалитет на живот. Топ-10 списокот изгледа вака:

  1. Гренобл, Франција;

  фото: pixabay.com

  2. Канбера, Австралија;

  фото: pixabay.com

  3. Берн, Швајцарија;

  фото: pixabay.com

  4. Берген, Норвешка;

  фото: pixabay.com

  5. Базел, Швајцарија;

  фото: pixabay.com

  6. Луксембург, Луксембург;

  фото: pixabay.com

  7. Рејкјавик, Исланд;

  фото: pixabay.com

  8. Цирих, Швајцарија;

  фото: pixabay.com

  9. Гент, Белгија;

  фото: pixabay.com

  10. Нант, Франција.

  фото: pixabay.com
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img