More

  Топлотните бранови ширум светот стануваат подолги: повеќе од 300 милиони луѓе се погодени

  spot_img

  Бројот на денови во кои температурата достигнува 35 степени Целзиусови во 20-те најголеми метрополи во светот, од Делхи до Џакарта до Буенос Аирес, е зголемен за 52 отсто во последните три децении, откри во петокот анализа на тинк-тенк.

  Бројот на денови во кои температурата достигнува 35 степени Целзиусови во 20-те најголеми метрополи во светот, од Делхи до Џакарта до Буенос Аирес, е зголемен за 52 отсто во последните три децении, откри во петокот анализа на тинк-тенк.

  Повеќе од 300 милиони луѓе живеат во 20-те најнаселени главни градови, каде што се уникатно ранливи на порастот на температурата предизвикан од климатските промени со оглед на фактот дека асфалтот и зградите апсорбираат и задржуваат топлина.

  Главните градови, вклучувајќи ги Делхи, Дака и Манила, веќе беа погодени од опасни топлотни бранови оваа година, што предизвика голем број смртни случаи поврзани со топлината и затворање на училиштата.

  Делхи го забележа својот најдолг и најинтензивен топлотен бран во последните 74 години, со 39 последователни денови со максимални температури над 40 степени Целзиусови од 14 мај до 21 јуни, соопшти метеоролошката станица.

  Меѓународниот институт за животна средина и развој (IIED) со седиште во Лондон објави анализа во која се квантифицира растечката закана од екстремни горештини во некои од најголемите светски урбани центри.

  Користејќи ги податоците за температурата на површината од метеоролошките станици на аеродромите, истражувачите откриле дека од 2014 до 2023 година имало вкупно речиси 6.500 денови или прилики кога температурата во еден од 20-те градови достигнала 35 степени Целзиусови или повеќе. Во деценијата од 1994 до 2003 година, тој број беше само 4.755.

  „Знаеме дека топлото време не се чувствува подеднакво во различни градови“, рече Такер Ландесман, истражувач на IIED.

  „Џебовите на екстремна топлина се поверојатно во одредени типови населби и комерцијални области. Тоа е поврзано со нееднаквоста и начинот на кој ги дизајнираме зградите и јавната инфраструктура“.

  Главниот град на Индонезија, Џакарта, се соочи со најголемото апсолутно зголемување на бројот на денови со температури над 35 степени Целзиусови, од 28 дена помеѓу 1994 и 2003 година на 167 дена во последната деценија.

  Сеул во Јужна Кореја отиде од девет дена на 58, а Буенос Аирес од седум на 35.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img