More

  TikTok тужи поради новиот американски закон што се меша во сопственичката структура на компанијата

  spot_img

  TikTok тужи поради новиот американски закон што се меша во сопственичката структура на компанијата
  TikTok и нејзината кинеска матична компанија ByteDance во вторникот поднесоа тужба до федералниот суд во Вашингтон, оспорувајќи го новиот американски закон со кој се бара од компаниите да се разделат до 19 јануари 2025 година, во спротивно TikTok ќе биде забранет во продавниците за апликации во САД, објавија американските медиуми.

  TikTok го користат 170 милиони луѓе во САД, а американската влада е загрижена дека апликацијата може да ги злоупотреби податоците на корисниците поради нејзиниот кинески сопственик.

  Тужбата на компаниите тврди дека законот, потпишан од претседателот Џо Бајден на 24 април, го прекршува Уставот на САД. Во тужбата се тврди дека продажбата не е можна од комерцијален, технолошки, правен и друг аспект.

  „За прв пат во историјата, Конгресот усвои закон со кој се наметнува трајна забрана на целата земја на една платформа“, се вели во текстот на тужбата, според CNBC. Во тужбата се наведува дека кинеската влада јасно ставила до знаење дека нема да дозволи распуштање на моторот за препораки што е клучен за успехот на TikTok во САД. Двете компании бараат од судот да го блокира американското Министерство за правда во спроведувањето на законот.

  Само 21 процент е во сопственост на основачот
  Во тужбата се објаснува и дека 58 отсто од ByteDance се во сопственост на глобални институционални инвеститори, вклучувајќи ги BlackRock, General Atlantic и Susquehanna International Group. Само 21 процент е во сопственост на кинескиот основач на компанијата, а 21 процент се во сопственост на вработени – вклучувајќи околу 7.000 Американци.TikTok потроши 2 милијарди долари за спроведување мерки за заштита на податоците на американските корисници и презеде дополнителни обврски во нацрт-договорот за национална безбедност од 90 страници, кој беше подготвен како дел од преговорите со Комитетот за странски инвестиции во САД (CFIUS), тужбата државите.

  Во август 2022 година, CFIUS престана да се вклучи во значајни дискусии за договорот, а во март 2023 година, инсистираше ByteDance да го продаде TikTok. Во 2020 година, судовите го спречија тогашниот претседател Доналд Трамп да ги забрани TikTok и WeChat, кои се во сопственост на Кина и единица на Tencent, во САД. Трамп не го поддржува TikTok по новата забрана.

  Во тужбата се наведува и фактот дека претседателската кампања на Бајден исто така користи TikTok за да ги убеди младите гласачи, додека кампањата на Трамп не ја користи апликацијата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img