More

  Тие не напаѓаат луѓе, но средбата со нив е опасна

  spot_img

  Најголем број инвазивни видови навлегуваат во Средоземното Море, а потоа и во Јадранското Море преку Суецкиот канал.

  Во црногорскиот дел на Јадранот има се повеќе инвазивни видови кои му штетат на екосистемот, но претставуваат и опасност за луѓето, рибарите или капачите.

  Ниту еден од нив не ги напаѓа луѓето, но некои имаат токсини во кичмата и треба да бидете внимателни кога се среќавате со нив.

  Инвазивни видови
  Д-р Илија Ќетковиќ, научен соработник во Лабораторијата за ихтиологија и морски риболов на Институтот за морска биологија од Котор, вели дека во последните неколку години се забележани голем број на инвазивни видови риби и ракови кои ја менуваат сликата. на подводниот свет, и дека сите овие видови се евидентирани и во водите на другите јадрански земји. Тој посочува дека најголем број инвазивни видови преку Суецкиот канал влегуваат во Средоземното Море, а потоа и во Јадранското Море.

  „Овие видови потекнуваат од Индискиот Океан и Црвеното Море, а оваа појава се нарекува Лесепска миграција и го добила името по францускиот дипломат кој учествувал во изградбата на овој канал. „Некои видови стигнуваат до Јадранот преку други извори, како што е баластната вода од бродовите, кои се испуштаат во Јадранот, а потекнуваат од некој друг дел на светот“, објаснува Ќетковиќ, пренесува РТЦГ.

  Ќетковиќ наведува дека рибата лав, која има отровни боцки со кои се брани од предатори, е забележана релативно неодамна, пренесува Пословни дневник.

  „Самиот е предаторски вид и претставува опасност за голем број природни жители на Јадранот. Во случај на улов, при ракување со овој вид треба да се преземат мерки за избегнување на убоди“, вели Ќетковиќ.

  Избегнувајте секаков контакт
  Тој додава дека има и видови чии органи го содржат отровот тетродотоксин, невротоксин опасен за луѓето. Овие риби не треба да се користат за човечка исхрана и треба да се избегнува каков било контакт или преработка на рибата, бидејќи тоа потенцијално може да дојде во контакт со отровот.

  Доколку дојдете во контакт со риба-лав, местото на убодот треба да се исцеди што е можно побрзо и никогаш да не се става мраз, туку нешто жешко, местото на убодот потопете го во топла вода, бидејќи нејзиниот отров е термолабилен, што значи дека се разградува. на околу 70 степени и со тоа се намалува неговото дејство, истакнуваат експертите.

  Ќетковиќ нагласува дека повеќето од овие видови сè уште се среќаваат релативно ретко на овие простори, се среќаваат спорадично и не постојат правила каде и кога може да се најдат. Еден од впечатливите инвазивни организми на Јадранот е синиот рак (Callinectes sapidus), кој предизвикува голема штета на рибарите уништувајќи им ги уловите и риболовниот алат.

  Покрај раковите и рибите, на Јадранот стигнале и многу други организми, од кои најважни се зелените алги од родот Caulerpa, т.н. тумор на Медитеранот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img