More

  Тетовскиот муфтија Ќани Несими обвини дека раководството на Исламската верска заедница (ИВЗ) незаконски го разрешило од функцијата

  spot_img

  Тетовскиот муфтија Ќани Несими обвини дека раководството на Исламската верска заедница (ИВЗ) незаконски го разрешило од функцијата. Според образложението на Несими, тоа се случило на седница на ИВЗ на 8 ноември, а на негово место е поставен вршител на должноста.

  – На седницата се прекршени повеќе точки од уставот на ИВЗ. Одлуката за именување на в.д. Муфтија е спротивна на член 30 став 1 од уставот на ИВЗ кој вели: „Неиздавање и повлекување на Мураселе го обврзува муфтиството во рок од 30 дена да предложи можни кандидати за муфтија“. Истата незаконска одлука воедно е спротивна и на член 29 став 1 од Уставот на ИВЗ која гласи: „Во Муфтиствата каде нема кадар според предвидените услови, се именува координатор“ – рече Ќани Несими на прес-конференцијата одржана денеска.

  Тој вели дека писмено реагирал до раководството на ИВЗ, оспорувајќи ја одлуката да се постави в.д. муфтија.

  – Муфтиството Тетово на 08. ноември годинава писмено испрати едногласен донесен заклучок до Ријасетот и Реисул Улема дека неповикувањето на Муфтијата на ИВЗ – Тетово е директен атак врз самиот основен уставен орган на ИВЗ, и спротивно на член 34 став 1 точка 2 каде е дефинирано членството на Ријасетот, меѓу другите член на Ријасетот со право на глас и на одлучување е и Муфтијата проф. Др. Ќани еф. Несими единствен легитимен претставник на Муфтиството Тетово – истакна Ќани Несими на прес-конференцијата.

  Несими најави дека ќе поднесе пријави до надлежните институции.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img