More

  Жителите на овој дел од светот јадат најдобро и живеат најдолго

  spot_img

  Најздравото место во светот е во Азија. Според многу лекари специјализирани за долговечност, Окинава ја има најдобрата диета во Јапонија.

  Окинавската диета има бројни здравствени придобивки, а доказ за тоа е фактот дека Јапонија има најниска стапка на дебелина и втор најдолг животен век.

  Окинава се вбројува во една од петте сини зони, што е име за места со најголема концентрација на стогодишници.

  Окинавската диета се фокусира на риба, морска храна и тофу. Со оглед на тоа дека акцентот е ставен на свежата риба и соја, жителите консумираат малку заситени масти. Антиоксидансите од морските алги и слаткиот компир помагаат во регулирањето на шеќерот во крвта на жителите и придонесуваат за дигестивно здравје. Порциите се често мали, што значи дека Окинаванците имаат тенденција да консумираат помалку калории.

  Клучните намирници во исхраната во Окинава се:

  Риба
  морска храна
  сладок компир
  алги
  алги
  горчлива диња
  соја и ориз.
  Да споменеме и дека жителите на Окинава водат активен животен стил и редовно се изложени на сончева светлина, што може да придонесе за нивниот долг животен век.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img