More

  Темјанот како лек – Го смирува нервниот систем, го подобрува варењето, а би можел да помогне и како лек за рак на јајници

  spot_img

  Во денешното брзо темпо на живот, каде што стресот и заморот се чести придружници, луѓето се повеќе бараат природни начини за зачувување на своето здравје. Во овој контекст, темјанот, древна смола што се користи илјадници години, е сè поважен како лек за телото, но и за умот.

  Темјанот, добиен од дрвото Boswellia, не е само миризлива смола што се користи во религиозните церемонии, туку и моќен сојузник за зачувување на здравјето. Многумина го сметаат за клуч за постигнување внатрешна рамнотежа и општа благосостојба.

  Темјанот како лек

  Еден од начините на кои темјанот се користи како лек е во ароматерапијата. Согорувањето на темјанот ослободува есенцијални масла кои имаат смирувачки ефект врз нервниот систем. Мирисот на темјан поттикнува релаксација, го намалува стресот и помага да се подобри расположението. Оваа древна практика станува сè попопуларна меѓу луѓето кои сакаат да најдат природен пат до ментална благосостојба.

  Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.

  Фото: Pexels

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img