More

  Техника за ублажување на симптомите на Паркинсонова болест

  spot_img

  Пред 12 години, Јанни Балта, адвокат од Албанија на 71-годишна возраст, почнал да забележува треперење на прстите и на раката. Неврологот што го консултирал му дијагностицирал Паркинсонова болест. Со текот на годините, болеста постепено напредувала, достигнувајќи до момент кога на Јанни му било предизвик да функционира во животот без помош. Неговиот зет се обратил до Здравствената групација „Аџибадем“ во Истанбул, Турција, со надеж дека ќе го врати квалитетот на животот на Јанни.

  На почетокот на Паркинсоновата болест, симптомите на Јанни првично биле ограничени на треперење на рацете. Меѓутоа, со текот на времето, тој почнал да чувствува дополнителни симптоми, како потешкотии во одењето, нестабилност, забавени движења на телото, помали чекори и намалена спретност на рацете. И покрај овие предизвици, Јанни ги олеснувал симптомите со помош на лекови, што му овозможило да продолжи со секојдневните активности колку што е можно повеќе. Како што напредувала Паркинсоновата болест, Јанни се соочувал со нови симптоми како вкочанетост во неговите мускули. Тој, исто така, се борел со епизоди на замрзнување додека чекорел, во сѐ поголемиот предизвик да направи движење без помош. Покрај тоа, лековите ја загубиле ефикасноста, овозможувајќи му олеснување само еден час по земањето. Јанни издржал со овие симптоми речиси три години.

  – Се познаваме 20 години и живееме заедно како семејство. Јанни ми е како татко и се грижиме еден за друг. Во текот на изминатите години, како што неговите симптоми се влошуваа и се интензивираа, тој сметаше дека е сè поголем предизвик да ги решава неговите дневни потреби или да учествува во општествени активности. Таа состојба не беше тешка само за него, туку и за членовите на семејството кои постојано го поддржуваат и се грижат за него – објаснува Гентиан Дренова, зетот на Јанни.

  Семејството на Јанни дознало за болницата „Аџибадем“ во Турција и достапните опции на лекување што им се нудат на пациентите со Паркинсонова болест. Тие дознале за операцијата со длабока стимулација на мозокот (DBS – ДСМ), техника која нуди потенцијал за ублажување на симптомите поврзани со Паркинсоновата болест. Охрабрени од тие изгледи, сопругата, ќерката и зетот на Јанни донеле одлука да се обратат до болницата „Аџибадем“. Тие ги испратиле до болницата неговиот медицински извештај и видео на кое се прикажани неговите тремори. Со тој првичен чекор, започнало здравственото патување на Јанни во болницата „Аџибадем“.

  – По откривањето на болницата „Аџибадем“ и оперативниот третман, се возбудивме. Верувавме дека оваа операција може да даде позитивни резултати и да ја врати младешката енергија што Јанни отсекогаш ја поседувал, но ја загуби последните години – рече Гентиан.

  Длабока стимулација на мозокот за Паркинсонова болест

  Денес, не постои лек за Паркинсоновата болест, но кај некои пациенти може да се подобрат симптомите на оваа болест. Операцијата ДСМ, техника која нуди потенцијал за ублажување на симптомите поврзани со Паркинсонова болест, подразбира поставување на жичена електрода во одредена област на мозокот и стимулатор под клучната коска што испраќа електрични импулси до електродата, така што се овозможува регулирање на абнормални електрични сигнали во мозокот. Постапката помага да се воспостави контрола врз движењата и враќање во нормалниот живот, намалувајќи приближно 80 проценти од треморите. Кај пациентите со Паркинсонова болест значително се намалува вкочанетоста на мускулите за 70 проценти, а способноста за одење се подобрува за 50 проценти.

  Враќање во живот

  – Јанни Балта страдаше од идиопатска Паркинсонова болест повеќе од дванаесет години, чувствувајќи вкочанетост на мускулите, тешкотии при одење и тремор на рацете. По изведената темелна евалуација што ја спроведоа нашите експерти за неврологија, вклучувајќи невролошки и невропсихолошки анализи и скенирање со магнетна резонанца, утврдивме дека тој е добар кандидат за операција за длабока стимулација на мозокот и ја изведовме – објаснува професорот Сабанџи.

  Неколку дена по операцијата, стимулаторот беше активиран со далечински управувач, сличен на оние што се користат за телевизорите. По прилагодувањата на поставките за ДСМ со цел да се постигне оптимално симптоматско подобрување, брзо се воочи извонредно олеснување. Видливо беше намалена вкочанетоста на мускулите, способноста за одење беше подобрена, а треперењето се намали. Неговите способности за движење се очекува да се подобруваат уште повеќе, а симптомите на болеста постепено да се намалуваат во наредните месеци. Јанни беше посебно благодарен за грижата и поддршката од сите околу него.

  – Во болницата „Аџибадем“ сме речиси две недели, и сè околу болницата и моите лекари е одлично. Ценам сè што целиот персонал на болницата направи за мене – изрази благодарност Јанни.

  Гентиан Дренова, зетот на Јанни, сподели најнови информации за неговата состојба по операцијата, наведувајќи:

  – Состојбата на Јанни се подобрува од ден на ден, и сега се чувствува исклучително добро. Ние сме многу задоволни од процесот. За неколку дена ќе се вратиме во Албанија, и возбуден сум што ќе бидам сведок на реакциите дома откако ќе видат значително подобрување на здравствената состојба на Јанни.

  „Аџибадем“ соединува невролози, неврохирурзи и невропсихолози кои биле пионери во третманот на Паркинсоновата болест. Секоја година стотици пациенти од целиот свет се пријавуваат за третман на Паркинсоновата болест во „Аџибадем“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img