More

  Светска банка очекува годинава тие да се намалат за 1%, а следната за 4%

  Светската банка предвидува цените на енергенсите да се намалат за 1% годинава, како резултат на пониските цени на природниот гас и јагленот кои ги компензираат повисоките цени на нафтата. Во 2025 година, пак, се очекува дополнителен пад на цените на енергенсите за 4%.

  Цените на суровата нафта од типот „брент“ надминаа 91 долар за барел на почетокот на април, што беше  поттикнато од геополитичките тензии и дополнителното намалување на производството од ОПЕК плус.

  Цените на природниот гас се намалија во првиот квартал од годинава за околу 40% во однос на лани.

  Европската референтна вредност се намали за 35%, со што ги намали добивките од претходниот квартал.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img