More

  Студијата покажа колку всушност енергетските пијалоци се опасни за децата

  spot_img

  Истражувањата покажуваат дека пијалоците со кофеин се првиот чекор кон консумирање алкохол.

  Енергетските пијалоци, односно газираните пијалоци со додаден кофеин, се честа појава на пазарот. Поради нивното колоритно пакување и слаткиот вкус, тие се многу привлечни за децата (но и за возрасните), пренесува Zimo.

  И додека нивното влијание врз возрасните е добро познато, научниците од Јужна Кореја и САД сакаа да утврдат како тие влијаат на децата.

  Студијата, објавена во списанието Substance Use and Abuse, разгледа повеќе од 2.000 деца во САД на возраст меѓу девет и десет години и како потрошувачката на енергетски пијалоци влијае на нивното однесување.

  Научниците открија дека децата кои секојдневно пијат газирани пијалаци со кофеин се поимпулсивни, имаат слаба работна меморија – и што е загрижувачки, почесто се обидуваат да пијат алкохол на помлада возраст.

  Нашите наоди сугерираат дека секојдневното консумирање газирани пијалоци со кофеин кај децата, исто така, влијае на претходното користење на забранети супстанции во блиска иднина, рече Мина Квон, студент по психологија на Националниот универзитет во Сеул и главен автор на студијата.

  Едно можно објаснување е дека супстанциите содржани во безалкохолните пијалоци со кофеин (кофеин и шеќер) може да предизвикаат токсичен ефект врз мозокот, што го прави поединецот почувствителен на зајакнувачките ефекти на потешките супстанции како што е алкохолот.

  Истражувачкиот тим ги испитуваше податоците од Националниот институт за здравје објавени во Студијата за когнитивен развој на адолесцентниот мозок и спроведе статистичка анализа за да види дали постои корелација помеѓу секојдневното пиење газирани пијалоци со кофеин и познатите фактори на ризик од злоупотреба на супстанции како што се послабите меморија, висока импулсивност и абнормална обработка.награда.

  Тие, исто така, ја испитувале мозочната активност на децата од кои било побарано да извршат одредени задачи за да ја проценат нивната работна меморија и нивото на импулсивност.

  Истражувачите откриле дека децата кои секојдневно пијат енергетски пијалоци и газирани пијалоци се поврзани со невробихејвиорални фактори на ризик за злоупотреба на супстанции, како што се повисоки резултати за импулсивност и послаба работна меморија.

  Тие исто така откриле дека овие деца имаат двојно поголема веројатност да се обидат да почнат да пијат алкохол во рок од една година.

  Нивното истражување сугерира дека пијалоците со кофеин се првиот чекор кон консумирање алкохол.

  Едно можно објаснување е дека супстанциите содржани во газираните сокови (кофеин и шеќер) би можеле да имаат неврофизиолошки ефекти и да ги охрабрат редовните корисници на сода да пробаат алкохол во рок од 12 месеци, напишаа истражувачите.

  Сепак, научниците предупредуваат дека децата кои продолжуваат да користат посилни супстанци веќе се генетски предиспонирани за однесување кое предизвикува зависност. Всушност, детето можеби веќе има слаба контрола на импулсите пред да проба газирани сокови.

  Тимот повика на понатамошни истражувања за да се откријат сите фактори на ризик, а истовремено се залагаат за безбедна, препорачана доза на сода со кофеин за децата.

  Не постои консензус за безбедна доза на кофеин за деца, а некои деца можеби се почувствителни на негативните ефекти поврзани со честото консумирање кофеин од другите, рече водечкиот истражувач и професор Ву-Јанг Ан од Националниот универзитет во Сеул.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img