More

  Што би се случило ако обична игла удри во Земјата со брзина на светлината?

  spot_img

  Апокалиптичното видео покажува што би можело да се случи доколку објект од вселената удри во Земјата. Но, темата не е баш онаква каква што мислите. Не е астероид широк милји, ниту пак е комета или метеор.

  Не, ова е обична игла, како онаа што може да ја користите за шиење на копчиња. Но, во ова теоретско сценарио, иглата би патувала со брзина на светлината. Сега работите стануваат малку посериозни. Видеото од Ридл на YouTube ги прикажува опциите за тоа што би можело да се случи доколку игла удри во Земјата со брзина на светлината. Во традицијата на добри и лоши вести, да почнеме со најлошото можно сценарио иглата да удри во Земјата со оваа брзина.

  Во најлошото сценарио, енергијата потрошена од иглата би предизвикала апокалиптичен настан на Земјата. Ова ќе создаде голема дупка во Земјината кора што ќе предизвика огромно излевање на земјината обвивка да биде фрлено во вселената. Ова значи дека животот каков што го знаеме изумрел поради огромната топлина ослободена од ударот. Но, станува полошо. Можеби дури и енергијата ослободена од ударот е толку голема што Земјата буквално се распаѓа под силата на енергијата.

  Значи, тоа е најлошото можно сценарио. Барем тоа би се случило толку брзо што никој не би знаел за тоа. Но, што е со добра опција?

  Па, во овој случај – бидејќи иглата е остра и патува толку брзо – постои можност енергијата да не се ослободи на време за да всушност значително влијае на Земјата. Во ова сценарио, иглата едноставно ќе влезе во Земјата, а потоа ќе излезе од другата страна. Ова е, се разбира, целосно теоретско сценарио, но го покажува огромното количество енергија што го има нешто што патува со брзина на светлината, дури и ако е релативно мал предмет како игла, пренесува Клик.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img