More

  Студија: Антибиотиците не помагаат во преживувањето на пациентите со вирусни инфекции

  spot_img

  Антибиотиците се даваат на повеќето пациенти примени во болници со акутни вирусни инфекции за да се спречи дополнителна бактериска инфекција, но оваа практика можеби нема да ги зголеми шансите за преживување, сугерира новото истражување.

  Научниците го истражувале ефектот на употребата на антибиотици врз преживувањето кај повеќе од 2.100 пациенти во норвешка болница помеѓу 2017 и 2021 година и откриле дека давањето антибиотици на луѓето со најчести респираторни инфекции веројатно не го намалува ризикот од смрт во рок од 30 дена.

  Во екот на пандемијата, антибиотиците беа препишани за околу 70 проценти од пациентите со Ковид-19 во некои земји, што можеби придонесе за појава на патогени отпорни на антибиотици.

  Новите податоци, кои сè уште не се објавени во медицинско списание, сугерираат дека постои „масовна прекумерна употреба на антибиотици“, вели водечкиот автор на студијата Магрит Јарлсдатер Ховинд од Универзитетот во Осло.

  Прекумерната употреба на антибиотици им помогна на микроорганизмите да станат отпорни на многу медицински процедури, што научниците го сметаат за една од најголемите закани за светското здравје.

  Истражувањето се однесувало на пациенти кои биле позитивни на вирусни инфекции како што се грип, респираторен синцицијален вирус или ковид-19, додека оние со бактериски инфекции биле исклучени од анализата.

  Вкупно 63 отсто од 2111 пациенти при болничко лекување примиле антибиотици за респираторни инфекции, а 168 од нив починале во рок од 30 дена, од кои само 22 не користеле антибиотици.

  Истражувачите откриле дека оние на кои им биле препишани антибиотици за време на нивниот престој во болница имале двојно поголема веројатност да умрат во рок од 30 дена од оние кои не примале антибиотици.

  Лекарите мора да се осмелуваат да не даваат антибиотици, наместо да даваат антибиотици за секој случај“, рече Ховинд.

  Со оглед на ограничувањата на една ретроспективна студија како оваа, неопходно е клиничко испитување, кое Ховинд и нејзините колеги неодамна го започнаа, за да се утврди точно дали треба да се даваат антибиотици на пациентите примени во болница со најчести респираторни инфекции, додаде таа.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img