More

  Стјуарт Пич: Британија продолжува да ја поддржува модернизацијата на одбраната на Северна Македонија

  spot_img

  Специјалниот пратеник на британскиот премиер за Западен Балкан, Стјуарт Пич, во Скопје ја истакна посветеноста на Велика Британија да продолжи со активна соработка со Северна Македонија како сојузник на НАТО и да ја поддржи модернизацијата на нејзиниот одбранбен систем.

  Ова, како што соопшти Владата во Скопје, Стјуарт Пич го рекол на средбата со премиерот на Северна Македонија, Талат Џафери, кому му ја честитал четвртата годишнина од членството на земјата во НАТО.

  На таа средба, се наведува, разговарале за „актуелните прашања во регионот на Западен Балкан, предизвиците, можностите и важноста на напредокот на регионот, безбедноста во Европа во светло на војната во Украина и соработката на двете земји како партнери. и сојузниците во овој поглед“.

  Се додава дека Џафери и Пиќ ги поздравиле одличните билатерални односи меѓу Северна Македонија и Велика Британија и изразиле очекување воспоставената активна динамика на соработка, средби и посети на високо ниво да продолжи со несмален интензитет.
  Џафери го изрази своето задоволство што посетата на Стјуарт Пич се случува во време кога Северна Македонија слави четири години од членството во НАТО и во година кога Алијансата слави 75-годишнина.

  Премиерот Џафери ја истакна определбата Северна Македонија да продолжи да биде активна и кредибилна членка на НАТО.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img