More

  Сребреница: 28 години од делото за кое беа изречени пет доживотни казни

  spot_img

  Денеска, 28 години од злосторството во Сребреница, каде во јули 1995 година беа убиени околу 8.000 Бошњаци, ќе бидат одбележани со комеморација на бошњачките жртви во Меморијалниот центар во Поточари. За злосторствата во Сребреница, која беше „заштитена зона“, пред Хашкиот трибунал беа изречени пет доживотни казни.

  За злосторствата извршени во Сребреница, во периодот од 10 до 19 јули 1995 година, пред судовите во Хаг и судовите во Србија, Босна и Херцеговина и Хрватска на повеќе од 700 години затвор беа осудени 47 лица.

  Воениот командант на Војската на Република Српска (ВРС) Ратко Младиќ и водачот на босанските Срби Радован Караџиќ беа осудени на доживотни затворски казни пред судот во Хаг. Доживотни затворски казни добија поранешните команданти на ВРС, потполковник Вујадин Поповиќ, полковникот Љубиша Беара и Здравко Толимир, кој во времето опфатен со обвинението беше помошник командант за разузнавачки и безбедносни работи на Главниот штаб на ВРС.

  Првата пресуда за злосторствата во Сребреница пред Хашкиот трибунал му беше изречена на генералот на ВРС, Радислав Крстиќ, кој беше прогласен за виновен за помагање и поттикнување геноцид и осуден на 35 години затвор. На истата казна подоцна беше осуден и Драго Николиќ.

  Службениците на ВРС Момир Николиќ, кој беше осуден на 20 години затвор, Љубомир Боровчанин на 17 години затвор, Радивоје Милетиќ на 18 и Винко Пандуревиќ на 13 години затвор добија повеќегодишни казни за учество во злосторствата во Сребреница. Членот на 10-от диверзантски одред, Дражен Ердемовиќ, првиот човек кој пред тој суд се изјасни за виновен за убиствата на заробените Бошњаци, беше осуден на пет години затвор. Ердемовиќ беше уапсен во 1996 година во Србија, а неговото сведочење подоцна придонесе за пресудата против Ратко Младиќ.

  Во јуни 2005 година, за време на вкрстено испрашување на сведоците на судењето на Слободан Милошевиќ, беше прикажано видео на кое се гледа како српската паравоена единица „Скорпиони“ егзекутира шест босански муслимани – мажи и млади мажи кои беа заробени по падот на Сребреница во 1995 година. војниците кои мачеа, а потоа пукаа, заробени босански муслимани, чии раце беа врзани зад грб и кои не пружија никаков отпор пред егзекуцијата.

  На членовите на единицата „Скорпиони“ им се судеше пред Советот за воени злосторства во Белград, командантот на единицата Слободан Медиќ е осуден на максимална казна од 20 години Бранислав Медиќ. Истата казна е изречена и на Бранислав Медиќ, Перо Петрашевиќ кој го призна делото е осуден на 13 години затвор, а Александар Медиќ е осуден на пет години затвор.

  Пред српските правосудни органи во тек е судењето на обвинението од 2016 година за злосторството во селото Кравица, во кое беа убиени повеќе од 1.300 Бошњаци од Сребреница во јули 1995 година. популација.

  Недељко Милидраговиќ, Алекса Голијанин, Миливое Батиница, Драгомир Паровиќ, Александар Дачевиќ, Боро Милетиќ, Јован Петровиќ и Видослав Васиќ се обвинети дека биле внатре, пред и во непосредна близина на хангарот на земјоделската задруга во селото Кравице. Сребреница (општина Братунац) на 14 јули 1995 година. во Босна и Херцеговина) уби најмалку 1.313 бошњачки цивили.

  Меѓународен суд на правдата: Убиството на меѓу седум и осум илјади заробени босански муслимани беше геноцид
  Во 2007 година, Меѓународниот суд на правдата во Хаг, постапувајќи по барањето на Босна и Херцеговина, утврди дека Србија не е директно одговорна за геноцидот, туку е одговорна што не направила ништо за да го спречи или да ги казни сторителите. заклучи дека Србија ја прекршила обврската да ги казни сторителите.геноцид во Сребреница, пред се затоа што не го екстрадирала генералот Ратко Младиќ на Хашкиот трибунал.

  По 15 години криење, Младиќ беше уапсен во 2011 година во околината на Зрењанин, а три години претходно, три години претходно беше уапсен Радован Караџиќ, кој се криеше во Белград под името Давид Дабиќ.

  Во 2009 година, Европскиот парламент ја донесе Резолуцијата за Сребреница, со која се повикуваат земјите-членки на ЕУ и земјите од Западен Балкан да го одбележат 11 јули како ден на сеќавање на злосторството во Сребреница.

  Во 2010 година, српскиот парламент ја усвои Декларацијата за осуда на злосторството во Сребреница.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img