More

  Според Евростат индустриските производи поскапеле за 35 отсто за една година

  spot_img

  Во јуни продажните цени на производителите на индустриски производи во ЕУ и еврозоната се зголемија за повеќе од еден процент во однос на мај, а на годишно ниво се повисоки за над 35 отсто, најмногу под влијание на растот на цените на енергијата, покажа извештајот на Евростат.

  На ниво на ЕУ, продажните цени на индустриските производи во јуни се зголемени за 1,3 отсто во однос на мај, кога според ревидираните податоци се зголемени за 0,7 отсто, се вели во извештајот на Евростат. Во еврозоната цените се зголемија за 1,1 отсто, по растот од 0,5 отсто во мај, покажуваат ревидираните податоци.

  Производните цени на енергијата најмногу пораснаа на домашниот пазар, за 3,2 отсто на ниво на ЕУ и за 2,7 отсто во еврозоната.

   

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img