More

  Гас без боја и мирис, веројатно поврзан со алармантен пораст на ракот на белите дробови кај непушачите

  spot_img

  Често занемарен, гасот радон придонесува за зголемување на ракот на белите дробови кај непушачите, поттикнувајќи повици за универзално тестирање и превентивни законски мерки. Ракот на белите дробови, вообичаено поврзан со пушењето, сега зафаќа 15-20 проценти од поединците кои никогаш не пушеле, најчесто оние во 40-тите и 50-тите години, покажа новото истражување.

  Според американските медицински експерти, порастот на случаите на рак на белите дробови кај непушачите е веројатно поврзан со продолжената изложеност на гас радон, супстанца без боја и мирис што се ослободува од природното разградување на радиоактивни материјали под земја. Овој гас може да навлезе во зградите, да се акумулира во домовите и белите дробови без откривање, освен ако не се тестира за неговото присуство.

  И покрај препораките на американската Агенција за заштита на животната средина (EPA) за редовно тестирање на радон и мерки за ублажување, неодамнешната студија спроведена за Сеопфатниот центар за рак на Државниот универзитет во Охајо (OSUCCC) откри алармантна статистика. Седумдесет и пет проценти од Американците не ги тестирале своите домови за радон, а повеќе од половина не покажуваат грижа за изложеноста на гасот.

  Подигнување на свеста и превенција

  д-р. Дејвид Карбон, директор на OSUCCC – Џејмс Торакалниот онколошки центар, ја истакна важноста на јавната свест и акција за намалување на ризикот од изложеност на гас.

  Секој со бели дробови може да развие рак на белите дробови. Треба да бидеме свесни и загрижени за изложеноста на радон бидејќи се смета дека е една од водечките причини за рак на белите дробови кај непушачите и има нешто што можеме да направиме за да го намалиме ризикот, нагласува Карбон.

  Спроведување на систем за санација на радон и подобрување на вентилацијата во домовите се клучните превентивни мерки. Симптомите на рак на белите дробови, без оглед на историјата на пушење, вклучуваат замор, кашлица, болка во градите и отежнато дишење. Раното откривање преку тестирање е клучно за успешно лекување, пишува Zimo.hr.

  Додека тестирањето за рак на белите дробови е насочено кон лицата со висок ризик на возраст од 50 до 80 години со значајна историја на пушење, д-р Карбон ја нагласи важноста од пошироко распространето тестирање, особено за оние кои се изложени на пасивно пушење, радон или професионални опасности.

  д-р. Карбон се залагаше за законодавство со кое се задолжува тестирање на радон во различни поставки, вклучително училишта и работни места, за да се ублажат ризиците во пошироката заедница. Тој ги нагласи кумулативните и одложените ефекти од изложеноста на радон, нагласувајќи ја неопходноста од проактивно тестирање за заштита од идни здравствени импликации.

  Денешното недејствување би можело да ги изложи идните генерации на ризик од рак на белите дробови, имајќи предвид дека ефектите од изложеноста на радон може да се почувствуваат децении подоцна, предупреди д-р Карбон. Тој ги повика поединците да им дадат приоритет на здравствените проблеми и да побараат лекарска помош доколку имаат постојани симптоми, без оглед на конвенционалните фактори на ризик од рак на белите дробови.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img