More

  Сопругата на Марјан Стаменковски: Врз Марјан се врши тортура во истражниот затвор во Шуто Оризари

  spot_img

  Маја Стаменковска, сопруга на Марјан Стаменковски, уапсениот сопственик на „Доказ М“, кој е во притвор, се жали дека врз него се врши тортура во истражниот затвор во Шуто Оризари. Таа за „Макфакс“ посочува дека директорот на затворот му упатувал закани, а во поплака испратена до директорот Филип Андов посочува дека управата и вработените го правеле тоа. Стаменковска посочува дека во затворот се изживуваат со нејзиниот сопруг.

  „Го преместуваат од една во друга соба, без некоја причина. Мирен си е човекот, не прави никакви проблеми. Во притвор е, нели… Му се заканува директорот цело време, оди кај него во соба и му вели: ‘Ќе видиш што ќе ти се случи’… Не му ги даваат лековите, облеката, јадењето што ќе му однесам. Едноставно, се изживуваат со него. Го ставиле со наркоман во соба. Нема потреба од тоа. Вознемирена сум многу“, вели Стаменковска за „Макфакс“.

  Директорот на истражниот затвор „Скопје“, Филип Андов, негира какви било закани и тортура. Андов за „Макфакс“ вели дека условите во кој престојува Стаменковски се исти како и за сите, важат истите правила како и за другите затвореници, а наводите за тортура вршена од вработени ги проверил, но не забележал прекршување на никакви процедури. Прашан дали досега е повикана и брзата помош, тој потврдува и додава дека наодите на лекарите биле во ред.

  „Правилата што важат за сите затвореници и притвореници – важат и за посоченото лице. Апсолутна невистина е дека тој бил цел на каква било тортура од кого било. Условите во затворот ‘Скопје’ се исти за сите, далеку подобри и похумани од порано, а нема ниту ќелии за привилегирани или казнувани како што наведувате вие. Во однос на доставување работи од надвор – затворот има правилник, кој мора да се почитува. Ниту еден затвореник, па ниту посоченото лице, не е лишено од ништо што му следува како право. Во однос на тврдењето дека јас како директор сум му вршел притисоци, тоа го негирам во целост дотолку повеќе што денеска добив допис во кој се наведува дека вработените му правеле тортура, а од мене се бара да реагирам. По проверката, не се утврдува дека некој од вработените направил нешто спротивно на своите надлежности, а постапено во согласност со законите, прописите и процедурите“, вели Андов за „Макфакс“.

  Стаменковски е петти ден во притвор како осомничен дека сторил кривично дело уцена, пиратерија на аудиовизуелно дело, две кривични дела – ширење расистички и ксенофобичен материјал по пат на компјутерски систем и кривично дело злоупотреба на лични податоци.

  „Притворот е предложен бидејќи на товар на осомничениот му се ставаат повеќе кривични дела сторени од позиција сопственик на интернет-портал, преку кој, искористувајќи познанства и релации со разни профили на лица, преземал противправни дејства во континуитет, што упатува дека ќе ги презема и во иднина доколку не му биде определена мерка притвор и биде оставен да се брани од слобода“, соопшти скопското Обвинителство.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img