More

  Со практикување на една навика, родителите можат да го изложат на ризик своето бебе

  spot_img

  Родителите кои ги оставаат своите бебиња да спијат во лулашки или лулки, всушност ги изложуваат на зголемен ризик од задушување или синдром на ненадејна смрт.

  Истражувањето спроведено од The ​​Lullaby Trust меѓу 1.000 родители на бебиња помлади од една година покажа дека 70 отсто од испитаниците ги пуштале своите бебиња да спијат во лулка.

  Извршниот директор на The Lullaby Trust, Џени Вард, истакнува дека оставањето на бебињата да спијат во лежечка или седечка положба го олеснува нивното паѓање на главата, што ги стеснува нивните чувствителни дишни патишта.

  „Бебињата се најбезбедни кога спијат на грб на чиста, рамна и цврста површина за спиење, како што е креветчето или таканаречената Мојсеева корпа. Ова не само што помага да се намали ризикот од синдром на ненадејна смрт, туку и помага да се одржат дишните патишта на бебето отворени и чисти“.

  The Trust препорачува да го ставите вашето бебе да спие на грб и неговото лице да биде чисто, без премногу постелнина или дополнителни облоги на страните. Директорот Вард рече дека производите како што се лулашки и лулки се корисни се додека бебето е будно и под надзор, пренесува Mirror.co.uk.

  „Знаеме дека бебињата можат да заспијат на места кои не се наменети за спиење. „Многу родители сметаат дека производите како што се детските столчиња и лулашките се корисни кога нивното бебе е будно и под надзор, но не се погодни за бебешко спиење“, објасни таа.

  Според Lullaby Trust, најголемиот дел (89 отсто) од ненадејните смртни случаи се случуваат во првите шест месеци од животот на бебето. Затоа Вард предупреди дека сите родители треба да бидат свесни дека треба да ги заштитат дишните патишта на своето бебе, особено кога спие.

  Доколку бебето заспие на столче или лулашка што го држи во седечка положба, најдобро е да го преместите на чиста, цврста и рамна површина за да му бидат отворени дишните патишта, пренесува Klix.ba.

  „Дури и ако бебето е будно, сепак е важно да се погрижиме главата да не е навалена напред и да не им се покриени носот и устата за да ги одржат дишните патишта чисти и да го заштитат дишењето“, додаде таа.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img